Хрватски надбискуп усред Суботице хвалио злочинца! Кутлеша величао Степинца и пљунуо на жртве геноцида над Србима!

Crkva

Обраћање монсињора др Дражена Кутлеше, загребачког надбискупа и метрополита, у Суботици, у катедрали свете Терезије Авилске, изазвало је дубоко негодовање и шок.

Кутлеша је, наиме, у свом говору хвалио Алојзија Степица, озлоглашеног хрватског надбискупа у време НДХ током Другог светског рата.

Степинац, познат по својим контроверзним ставовима и делима, укључујући покатоличење Срба и сарадњу с усташама и нацистима, је фигура која и данас доноси бројне недоумице .

Кутлешино представљање Степинца као „блаженог и верног пастира“ представља негирање геноцида над Србима, и игнорисање мрачне стране његове прошлости, посебно његовог утицаја на страдање Срба, Јевреја и Рома током рата.

Ово слављење Степица, посебно у контексту места и времена, изгледа као намерно пренебрегавање болне историје и патње невиних жртава српског народа!

Подсећамо, Степинац је био загребачки надбискуп у време НДХ, између 1941. и 1945. године. Оптужен је за бројне злочине, укључујући покатоличење Срба и политичку сарадњу с усташама и нацистима.

Након рата, осуђен је на затворску казну. Упркос томе, процес канонизације покренут је доласком Фрање Туђмана на власт у Хрватској, а 1998. године папа Јован Павле ИИ прогласио га је за „блаженика“.

Међутим, овакве одлуке су наишле на оштар отпор СПЦ и државе Србије, а папа Фрања је 2015. године обуставио поступак канонизације Степица.

Упркос томе, његово хваљење од стране високих црквених званичника као Кутлеше, без осуде његових дела из прошлости, остаје дубоко проблематично и болно за многе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.