Хтео да упозна Новака Ђоковића, а Тесли се дивио: Преминуо научник који је открио вирус који изазива АИДС

Francuski virusolog

Од почетка пандемије, био је познат као противник вакцина против ковида 19.

Лик Монтање, француски вирусолог који је добио Нобелову награду за откриће вируса који изазива АИДС, преминуо је у четвртак у париском предграђу. Имао је 89 година, наводи Нјујорк тајмс.

Од почетка пандемије, био је познат као противник вакцина против ковида 19.

Откриће ХИВ-а почело је у Паризу 3. јануара 1983. године. Тог дана је др Монтање, који је био шеф јединице виралне онкологије на Пастеровом институту, добио део ткива који је узет са 33-годишњег мушкарца оболеог од ХИВ-а. Др Вили Розенбаум, доктор пацијента, желео је да узорак испита др Монтање, експерт за реторвирусе.

У том тренутку, није се знао узрок настанка вируса, није било дијагностичких тестова, као ни ефектних терапија. Многи доктори су сумњали да болест изазива ретровирус, нека врста микроорганизма која улази у ћелију ДНК домаћина и преузима контролу.

Поручио је и да у будућности треба избећи сличне грешке.

Предвидео је, тада, такође, да ће природа преузети ствари у своје руке, да ће вирус направити много мутација и на тај начин се самоуништити.

Залагао се за здрав начин живота и поручио је још тада да би волео да због тога упозна Новака Ђоковића, а рекао је и да је велики обожавалац Николе Тесле.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије