Цена европских фјучерса гаса пала испод 50 евра по мегавату

Gas

Цена европских фјучерса природног гаса пала је испод 50 евра по мегавату по први пут у последњих 17 месеци, услед повлачења најгоре енергетске кризе у протеклих неколико деценија. Ипак, присутни су знаци да је мало вероватан даљи пад цена, објавио је Блумберг.

Референтни фјучерси су први пут пали за чак 6,2 одсто, на 48,78 евра по мегават-сату, на најнижи дневни ниво од 31. августа 2021.

Цене су, како је наведено, пале за више од 80 одсто у односу на августовски максимум, када су руска смањења гаса погодила Европу трошковима од око билион долара, што је погодило привреду и подигло инфлацију на највиши ниво у претходним деценијама.

Европски континет доживљава оштар преокрет услед релативно благог времена и напора да се смањи потрошња енергије, али и снажног прилива течног природног гаса из САД у Катар. Ипак, аналитичари се питају да ли ће пад цена потрајати, с обзиром да би приближавањем краја зиме и смањењем грејања ниже цене могле да учине гас економичнијим од угља за производњу електричне енергије у Европи.

За сада, високи нивои складиштења гаса представљају, како је наведено, тампон за Европу и знак оптимизма да регион може да преживи ову и следећу зиму. Фјучерси за ЛНГ у северозападној Европи пали су у четвртак на 15,25 долара за милион британских термалних јединица (БТУ), најниже од 5. децембра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs