Цена кукуруза у САД близу десетогодишњег рекорда

Kukuruz

Цена кукуруза на терминском тржишту у Чикагу за џак од 25,4 кг (бушел кукуруза) премашила је данас 8,0 долара први пут у последњих скоро 10 година, приближавајући се рекордном нивоу због страха од поремећаја у глобалној понуди.

Уговори за испоруку кукуруза у наредном периоду (фјучерси) склапају се по цени од 8,04 долара за бушел (25,4 кг), вишој за 2,6 процената, јер сукоб у Украјини, која је један од водећих светских произвођача ове житарице, не показује знаке попуштања, извештава „Blumberg“.

Цене кукуруза у САД нису биле на нивоу од осам долара за бушел још од септембра 2012, након разарајуће суше која је десетковала приносе на америчком средњем западу, када је цена достигла историјски рекорд од 8,49 долара по бушелу.

Изгледе глобалне понуде кукуруза угрозио је напад Русије на Украјину који је пореметио пољопривреду и трговинске токове у том региону, који у укупном светком извозу учествује са око једном петином.

Додатну бригу представља пролећна сетва. Наиме, раст цена ђубрива помрачује изгледе сетве у Сједињеним Државама, које су највећи светски произвођач кукуруза.

Поред тога, наредни род кукуруза у Украјини могао би да буде мањи за скоро 40 одсто у односу на прошлу годину, према процени украјинског удружења за житарице.

Амерички фармери намеравају да посеју више соје него кукуруза ове године, што је тек трећи такав случај у историји САД-а, јер их рекордне цене ђубрива приморавају да се одрекну узгоја житарица које су скупе, додаје „Blumberg“.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.