Цео свет прати дешавања у Украјини! Тим ИАЕА на путу ка нуклеарки Запорожје: У конвоју и представник из Србије

Slika

Тим предвођен званичником Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) кренуо је у јутрос из Кијева у руску нуклеарну електрану у јужној Украјини која је изазвала глобалну забринутост.

Највећа нуклеарна електрана у Европи Запорожје налази се на првој линији фронта између руских и украјинских снага, а подручје је последњих дана у више наврата гранатовано. Две стране оптужују се међусобно за те нападе.

-Коначно крећемо, рекао је новинарима шеф ИАЕА-е Рафаел Гроси, који је у Кијев стигао у понедељак с тимом од 13 чланова.
Гроси је рекао да су инспектори планирали да проведу „неколико дана“ у електрани и да ће након тога поднети извештај.

НЕ су окупирале руске снаге у марту, а Украјина је оптужила Русију да је тамо распоредила стотине војника и складиштила оружје.

Украјина се прво плашила да би посета ИАЕА-е Запорожју легитимизовала руску окупацију места, пре него што је коначно подржала идеју о мисији.

Украјина је инсистирала на томе да мисија тамо треба отпутовати са територије који држе Украјинци, што значи да ће инспектори морати да пређу линију фронта уз безбедносне гаранције обе стране.

Извор УН упознат са детаљима мисије рекао је руској агенцији ТАСС у уторак да у њој учествују представници десет земаља: Албаније, Кине, Француске, Италије, Јордана, Литваније, Мексика, Пољске, Србије и Северне Македоније, преноси Б92 писања Тањуга.

Извор је објаснио да представници Русије и Украјине нису укључени у мисију, како би се обезбедила њена неутралност и непристрасност.

Он је такође напоменуо да ће се инспектори бавити проучавањем нуклеарне безбедности у електрани, али не и политичким и војним питањима, наводи Тасс.

Украјински председник Володимир Зеленски је јуче примио стручњаке ИАЕА у Кијеву и том прилико рекао да међународна заједница треба од Русије да издејствује „моменталну демилитаризацију“ централе.

По његовом мишљењу то подразумева одлазак свих руских војника са експлозивом и оружјем са те локације на југу Украјине, око које се Кијев и Москва узајамно оптужују за вршење удара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs