Црвени крст Србије организовао такмичење у пружању прве помоћи – учествовало 40 екипа из 30 градова

Crveni krst . takmicenje

У београдском Студентском граду, Црвени крст Србије данас је организовао државно такмичење у пружању прве помоћи, на којем је учествовало више од 40 екипа из тридесетак градова и локалних самоуправа из Србије.

Најбољи међу најбољима одмерили су снаге на шест полигона, где је требало да препознају повреде и различита стања, укажу прву помоћ и збрину пацијента за време од седам минута, колико је било предвиђено задржавање на једном полигону.

Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић објаснио је за Тањуг да су полигони припремљени тако да имају приказане и јасно видљиве повреде, али постоје и оне које су мало прикривене, и потребно је да их чланови тимова пронађу, препознају и да укажу прву помоћ.

“Такмичење и није само у указивању прве помоћи, већ и у препознавању проблема и стања, тријажа и само пружање прве помоћи. Овде су најбоље екипе из читаве Србије, јер су претходних месеци организована општинска, регионална и покрајинска такмичења, и победници су дошли овде на национално такмичење“, рекао је Радовановић.

Тема овогодишњег такмичења је пружање прве помоћи на јавним манифестацијама и великим скуповима.

“Свесни смо значаја Црвеног крста онда када нас у великом броју има на местима трагедија и ванредних ситуација и местима катастрофа. Сећамо се и поплава и земљотреса, где је Црвени крст био међу првима указивао помоћ онима који су тим природним непогодама били највише погођени“, истиче председник Црвеног крста Србије.

У време катастрофалних поплава, 2014. године, подсетио је Радовановић, 118 организација Црвеног крста учествовало је у збрињавању становништва.

“Црвени крст је одговорио као систем и то и јесте његова највећа снага, али смо ми санирали последице поплава и наредних годину и по дана. Видели смо и каква је улога Црвеног крста била у време пандемије, и када су неке деликатне ситуације“, рекао је Радовановић.

Десетогодишња Јулија Мудреновић из екипе Црвеног крста „Врачар“ каже за Тањуг да су напорно радили, да су веровали у себе и кроз вежбање градили самопоуздање.

„Ми смо јако добар тим и верујемо једни у друге. Имамо самоуверење и чувамо леђа свима у екипи“, открила је Јулија рецепт за победу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs