Чадеж: Нове шансе за пословну сарадњу Србије и Египта

saradnja

Отворене су бројне могућности за сарадњу Србије и Египта и договорени нови послови у областима пољопривреде, хемијске индустрије, ИТ, пољомеханизације, путне инфраструктуре и логистике, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, који је предводио привредну делегацију наше државе у посети Каиру.

Организовани су билатерални састанци са најистакнутијим египатским привредницима који послују у сектору хемијске индустрије, пољопривреде и пољопривредне механизације, сектору логистике и опреме за путну инфраструктуру, ИТ и сектору туризма.

Чадеж је приликом представљања потенцијала у сарадњи са египатским тржиштем, поручио да су компаније из Србије спремне да са партнерима из Египта учествују у различитим облицима сарадње, посебно у области инвестиционих улагања у одређеним секторима привреде, али и у осмишљавању стратегије за наступ на трећим тржиштима, што се посебно односи на земље Африке и Блиског истока.

Представници египатске пословне заједнице исказали су велику заинтересованост за партнерство са нашим компанијама из свих сектора, а имајући у виду опсежне планове Владе Египта садржаним у “Визији 2030”, који подразумевају озбиљну диверсификацију египатске економије и имплементацију великих инфраструктурних пројеката.

Чадеж се у Каиру састао и са Тареком Ел Молаом, министром за нафту и минералне ресурсе Египта са којим је разговарао о могућностима заједничких послова две привреде у коришћењу фосфата у индустрији, с обзиром да је Египат један од највећих произвођача тог минерала у свету.

Станко Поповић, председник “Eliksir Grupe” која је била једна од компанија у српској делегацији привредника рекао је да су египатски партнери изразили жељу за сарадњу и да су направљени први контакти и идентификоване тачке заједничког интереса.

Спољнотрговинска размена између Србије и Египта у 2021. години износила је 79,7 милиона америчких долара, што говори о значајном простору за даље унапређење пословних односа две привреде. Најзаступљенији извозни производи Србије у Египат су дуван, производи наменске индустрије и трактори, док смо највише увозили хемијске производе, со и воће.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије