Чадеж: Привреде Западног Балкана конкурентније на јединственом тржишту ЕУ

Rukovanje

Привреде Западног Балкана тесно су повезане са Европском унијом, а што скорије укључивање овог региона у јединствено тржиште Уније био би снажан подстицај бољем пословању и јачању конкурентности наших компанија и економија, рекао је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Чадеж је на годишњем онлајн састанку са председницима привредних комора Аустрије, Словачке, Италије, Хрватске и других подсетио на предлог пословне заједнице Западног Балкана за бржу интеграцију региона у ЕУ кроз стварање европске економске заједнице Југоисточне Европе и убрзање процеса ка пуноправном чланству. То би по мишљењу Чадежа донело велике бенефите привредама Западног Балкана али и ЕУ. Председник ПКС истиче да је Европска унија главни спољнотрговински партнер Србији где одлази 75% српског извоза, да су економије компатибилне и тесно повезане као и да деле ризике и изазове као што су енергетска криза, раст цена хране, сировина, инфлације…

Михаило Весовић, директор сектора за интернационализацију ПКС, подсетио је да је Србија у турбулетним временима одржала макроекономску стабилност, запосленост и ниво инвестиција. Додаје да је ПКС била снажна подршка привреди како током пандемије тако и данас у време украјинске кризе.

– Одмах по почетку кризе у Украјини, покренули смо инфо сервис за привреду, успели смо да извучемо велики број возача и камиона који су се затекли у Украјини крајем фебруара. Свакодневно пружамо важне информације компанијама од ситуације на граничним прелазима до финансијских анализа. Наш приоритет је да помогнемо компанијама да се позиционирају и на новим тржиштима као што су Блиски исток и Северна Африка, а циљ нам је потписивање што више споразума о слободној трговини са што више држава како пласман наших производа не би био оптерећен високим цариским дажбинама – рекао је Весовић.

Оцењујући да се Европа налази у великој кризи, Лук Фрајден, председник Уније европских комора – Еуроцхамберс указао је је да су потребне структурне мере и субвенције како би се компанијама помогло да превазићу проблеме у пословању. Поручује да је неопходна сарадња привредних комора и пословних заједница јер само заједничким активностима могу да се превазиђу изазови, саопштила је ПКС.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије