Чадеж: „Србија и Београд спремни за организацију Еxpo 2027, дајте младима шансу за будућност“

expo

Србија и Београд спремни су да буду добри домаћини организацији Светске изложбе Еxpо 2027 уз велику подршку пословне заједнице која окупља око милион домаћих и страних компанија које послују у нашој земљи и региону, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије у Паризу. Чадеж је на 170. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (Bureau International des Expositions – BIE), као члан делегације Србије представио кандидатуру Београда за организацију ЕXPО 2027.

Модерна Србија, по речима председника ПКС, данас је земља талената, иновативних и креативних људи, младих који уче језике будућности са потенцијалом да буду лидери и успешни предузетници.

„Ових дана обележавамо завршетак школовања друге генерације основаца која је, уз остале предмете, имала и обавезно програмирање. Заједно са онима који су прошле године завршили основну школу сада и званично имамо 120.000 дигитално писмених малишана који су играјући се у пајтону, скречу, пајгејму…. учили програмирање, програмирајући тако свој успех и своју будућност. Позивам вас да дате шансу овим младим људима у 2027. да заједно играју за предузетништво и за будућност“, поручио је председник ПКС.

Истиче да Србија има чиме да се похвали и у другим истакнутим секторима.
„Када у време енергетске кризе са којом се свет данас суочава, размишљате о потенцијалима производње струје из обновљивих извора, из енергије ветра, да ли знате да је сваки трећи ветрогенератор уграђен у европске ветрењаче, произведен управо у Србији“, нагласио је Чадеж. Додаје да је у маркетима широм света свака трећа малина, а у Европи свака друга, произведена и убрана у српским малињацима. Такође, у лондонском пословном кварту Canary Wharf паметне, соларне клупе производ су памети српске стартап компаније Strawberry energy“.
Србија и Београд постају нови европски технолошки хуб у области мобилности, а будућност европске аутомобилске индустрије у чијем фокусу су електрични аутомобили, креира се и код нас – у Р&Д центрима европских произвођача који осим фабрика, у Србији отварају и своје развојне центре, као што су ЗТФ, Continental, Brose, ослањајући се на домаћу памет, локалне инжењере и ИТ стручњаке светског гласа.

Председник ПКС је подсетио и на две милијарде евра извоза ИКТ сектора који је привукао 600 одсто више инвестиција него у 2020.

„Наша гејминг индустрија у стопу прати светску индустрију и врло је позната. Само у прошлој години ,српски ИТ креативци лансирали су 35 видео игара“, наводи он.

„Ми долазимо из региона који се најбрже развија на континенту, једне од најпожељнијих европских денстинација за инвеститоре. Прекосутра ћу присутвовати потписивању Уговора о франшизи између великог ланца хотела Акор (Accor)  и за једног од најлепших спа центара у региону“, најавио је Чадеж.

По мишљењу Чадежа, све ове предности су довољан и јак разлог да Србија игра за будућност као организатор Еxпо 2027.

О предностима и могућностима Србије као кандидата говорили су у видео обраћању премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, као и Татјана Матић министарка трговине, туризма и телекомуникација која учествује на скупштини у Паризу.

Србија је 7. јуна поднела досије кандидатуре за организовање специјализоване изложбе под називом „Play for Humanity – Sport and Music for All“ / „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“, са планираним датумом одржавања од 15. маја до 15. августа 2027. године, и тако ушла у такмичење са другим земљама и градовима из целог света.

Том приликом, неизвесност са Београдом, са својим глобалним темама и универзалним порукама, поделила су још четири кандидата – градови Малага (Шпанија), Блумингтон (Минесота, САД), Пукет (Тајланд) и Сан Карлос де Барилоче (Аргентина).

У јуну 2023, по принципу једна земља један глас, 170 земаља чланица БИЕ тајним гласањем изабрати земљу домаћина Специјализованог ЕКСПО 2027/28.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.