Чачанска компанија: Чипс уништен, био намењен само једном купцу као робна марка

Čips

Компанија Chips Way д.о.о. из Чачка је 28. јула 2023. обавештена од стране свог купца, компаније Плодине, да је приликом царињења пошиљке од 33 палета ребрастог чипса паприка од 150 грама уочена неусклађеност. На анализи је утврђено да је ниво акриламида, супстанце која се не сматра безбедном у прехрамбеним производима, био виши од дозвољеног лимита.

Након што је примила информацију, Chips Way је одмах контактирала свог купца и обавестила га да ће цела пошиљка бити превентивно уништена, а заменска роба ће бити послата у најкраћем року. Такође, истакли су да је ова пошиљка била намењена само за тржиште Хрватске, за једног купца.

У свом саопштењу, компанија наглашава да редовно спроводи анализе својих производа и да је увек подвргнута контроли надлежних органа, што указује на њихову посвећеност квалитету и безбедности производа.

„Одмах по пријему информације смо контактирали купца, обавестили га да ће целокупна пошиљка бити превентивно уништена и да ће заменска роба бити послата у најкраћем року. Редовна испорука је кренула већ од ове недеље. Напомињемо да је овај производ био намењен искључиво као робна марка за тржиште Хрватске, за једног купца“, наводи се у саопштењу.

Компанија, како се додаје, „ради редовне анализе својих производа и у континуитету је подвргнута контроли надлежних органа“.

Подсетимо, Европски систем за брзо узбуњивање РАСФФ, објавио је да је висок ниво акриламида пронађен у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији.

Чипс који се из Србије извозио у Хрватску, где је због недозвољене количине акриламида уништен, имао је рок трајања до 25. децембра 2023. године.

Бар код овог производа је 3 856025 853261, серија Л28062023 (Л280623 А09:31).

Из одговора хрватског Државног инспектората види се – по бар коду и називу чипса – да је реч о чипсу произведеном као „робна марка“ за одређени трговински ланац у Хрватској („Плодине“).

У међувремену је саопштењем реаговала и Пољопривредна инспекција Министарства пољопривреде Србије, наводећи на свом сајту да је издала налог за ванредну контролу погона за производњу спорног производа (на наводећи о којем произвођачу је реч).

„Контрола је у току и након добијања резултата анализа, објавићемо детаљније информације и мере које ће пољопривредна инспекција предузети“, наводи се у саопштењу инспекције.

Шта је акриламид

Акриламид је хемијско једињење за које се сматра да може да повећа ризик од развоја канцера.

Ово једињење природно настаје током термичке обраде хране, при високим температурама, и то оне која садржи скроб.

Акриламид се формира од шећера и аминокиселина, углавном оне која се зове аспарагин, које су природно присутне у многим намирницама.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs