Честитке Си Ђинпинга и Џозефа Бајдена поводом Дана државности

Vučić

Поводом Дана државности Републике Србије, председник Александар Вучић примио је писма-честитке председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга, као и америчког председника Џозефа Бајдена.

Кинески председник Си Ђинпинг у честитки наводи да свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије одржава снажан тренд развоја.

„Поштовани господине председниче, поводом Дана државности Републике Србије, желим да у име Владе и народа Кине, као и у своје име, Вама и пријатељској српској Влади и народу упутим срдачну честитку и најбоље жеље“, истакао је кинески председник.

„Последњих година, државна изградња Србије непрекидно постиже нове резултате, стратегија реиндустријализација стабилно напредује, економски развој се убрзава, животни стандард грађана се побољшава. Уз заједничке напоре наше две стране, свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије одржава снажан тренд развоја“, додаје се у честитки.

Како се истиче, међусобно политичко поверење двеју земаља је чврсто, практична сарадња даје богате резултате, а традиционално пријатељство постаје још чвршће како време пролази.

„Две стране се међусобно подржавају по питањима од суштинског интереса и озбиљних изазова са којима се сусрећу, што позитивно доприноси очувању међународне правичности и правде“, навео је Си Ђинпинг.

„Придајем велики значај развоју односа Кине и Србије. Спреман сам да улажем заједничке напоре са Вама, да јачам стратешко вођење свеобухватног стратешког партнерства Кине и Србије и подигнем односе наших двеју земаља на још виши ниво, како бисмо допринели благостању наших двеју земаља и двају народа. Желим Вашој земљи много просперитета, а народу срећу и благостање“, наводи се у честитки председника Сија.

Честитка Бајдена: Изградили смо снажне односе који су потпора економском развоју

Поводом Дана државности председник Вучић примио је и писмо-честитку председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена.

„Поштовани господине председниче, у име америчког народа, честитам Вам Дан државности Србије, 15. фебруар. Наше земље негују дуго партнерство, укорењено у породичним везама и преко 140 година дугој заједничкој историји, која укључује два светска рата током којих смо били савезници“, нагласио је Бајден.

„У овом периоду, изградили смо снажне односе који су потпора економском развоју и који унапређују просперитет српског народа, пружају подршку демократским институцијама Србије и виталној улози цивилног друштва и медија. Наша заједничка залагања, такође, промовишу регионалну безбедност, нарочито кроз дуготрајно државно партнерство Србије са Националном гардом из Охаја. У новембру смо, после пет година, одржали прве билатералне консултације из области одбране“, додаје се.

Бајден наводи и да му је драго што је Вучић учествовао на Самиту за демократију у децембру.

„Охрабрујем Вас и Вашу Владу да наставите да вредно радите на примени домаћих реформи које су потребне да би свим људима у Србији биле доступне тековине демократије. Исте те реформе помоћи ће да се гарантује одрживи развој, владавина права и привлачна инвестициона клима, а приближиће вас и приступању Европској унији. Стремљења Србије ка ЕУ зависе, такође, од напретка ка пуној нормализацији односа између Београда и Приштине, за коју, као што знате, сматрам да мора да буде заснована на узајамном признању. Сједињене Државе су спремне да вас подрже у раду у доброј вери како бисте остварили овај циљ. Европска породица неће бити потпуна без Србије и свих њених суседа“, истакао је Бајден.

„Желим Вама и свим људима у Србији срећан Дан државности“, наводи се у честитки председника Бајдена.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs