Четвртина ђака у Србији на онлајн или комбинованој настави, школе против релаксирања мера

Недавно усвојени модел по коме би настава у школи требало да се одвија показао се, након само две недеље, према мишљењу надлежних као превише строг. Kако преноси Србија Данас, размишља се о благом попуштању мера за наставу.

Широм Србије за непуне две недеље од почетка школске године на учење на даљину прешао је велики број разреда и надлежнима се учинило да су ипак можда претерали са мерама, па су предложили да уместо два заражена ученика, услов за прелазак на онлајн наставу буде – четири детета позитивна на корону у једном одељењу.

  • Предлог дела Kризног штаба је да се релаксирају мере када су један или два ученика заражени – да у том случају цело одељење не прелази на онлајн. Kако је на Kризном штабу константовано, школе су се и до сада показале као безбедно место, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић након седнице Kризног штаба одржане у суботу 11. септембра.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да настава у школама по „семафор“ моделу није пропала и ситуација уопште није алармантна. Он је додао да је број заражених ученика и наставника веома низак и да се ни на који начин не размишља о прекидању образовно-васпитног рада на регуларан начин.

  • Што се тиче деце, то је испод један одсто, а код запослених у просвети, наставног и ваннставног особља, то је неких 1,3 или 1,4 одсто. То је податак од пре три дана, рекао је Ружић.

Он је истакао је да ће „семафор“ модел бити иновиран у складу са ситуацијом на терену и да ће имати састанак са представницима Института „Батут“, како би се утврдило на који начин ће се то учинити.

Школе нису за релаксирање мера

Александар Марков, преседник Форума београдских гимназија, каже да је за поменути предлог чуо из медија и да још увек није добио никакаво званичано обавештење од надлежних служби.

Он каже да, уколико се то испостави као тачно, није сигуран колико би то било добро.

  • Нисам сигуран да ли би то повећање било добро, имајући у виду да су лекари прво донели одлуку да тај број буде на двоје деце, каже Марков.

Он напомиње да се број заражене деце повећава из дана у дан, а с тим и број оболелих наставника, и истиче да је од данас цела Девета гимназија на онлајн настави.

Директорка Техничке школе Младеновац, Снежана Благојевић, каже да званично није добила никакав предлог о померању границе за прелазак на онлајн наставу и истиче да се не слаже с том одлуком уколико је тачна.

  • Не мислим да је добро да се тај број повећа. Ево и сада када је то на два ученика је ризично а замислите да то буде четири, вирус се брзо шири, тако да би у том случају убрзо дошло до још већег броја заражених међу ученицима, каже директорка.

Она наглашава да у овом тренутку не престаје да расте број позитивних на корона вирус међу ученицима.

Четвртина ђака на онлајн настави

Четвртина ђака у Србији, у 40 од 161 локалне самоуправе, од данас је кренула на онлајн или комбиновану (делимично онлајн) наставу, а до када ће трајати зависиће од епидемиолошке ситуације у земљи.

Међу тих 40 локалних самоуправа налазе се и поједини велики градови попут Ниша са 260.000 становника (шире подручје), Kрагујевца са 180.000, Новог Пазара са 125.000, Ваљева са 90.000, Ужица са 80.000, Јагодине са 70.000.

Веома је интересантна географска расподела општина и градова који су прешли на црвени модел наставе. Скоро по правилу се ради о градовима из јужне, источне и западне Србије, на списку нема Београда са својих 17 општина, а међу локалним самоуправама у којима ће од данас бити промењен начин обављања наставе само је једна из Војводине – Алибунар.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs