Четврти Сомборски филмски фестивал од 11. јула

Somborski filmski festival

Четврти Сомборски филмски фестивал биће одржан од 11. до 15. јула, у организацији Културног центра “Лаза Костић” Сомбор.

Овогодишњим слоганом “Трагом снова Ернеста Бошњака“, Фестивал подсећа и јасно усмерава ка делу значајног пионира филма на овим просторима. Сомборац, Ернест Бошњак, био је оснивач југословенске кинематографије, први југословенски сниматељ, редитељ и продуцент, који је 1906. донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп. Неколико година касније и сам је почео да снима филмове, а за заслуге у развоју југословенског филма добио је државну пензију.

Према речима директорице КЦ “Лаза Костић”, Весне Шашић, Фестивал има значајну подршку фимских професионалаца, институција и удружења и то несумњиво доприноси квалитету и целокупној програмској концепцији.

„Поносно истичемо да континуирано имамо подршку Филмског центра Србије, такође да успешно сарађујемо са Нишким културним центром, те да смо чланови Мреже киноприказивача Србије од њеног оснивања; овим чињеницама смо остварили сарадњу са преко 40 установа културе у Србији које се баве киноприказиваштвом“, истакла је Весна Шашић и додала да је Фестивал представљен на Међународном фестивалу “Жигмонд Вилмош Филм Фестивал” у оквиру Пројекта прекограничне сарадње Мађарска – Србија у Сегедину, а да их очекује и представљање на 29. Европском филмском фестивалу на Палићу.

Током пет дана Фестивала биће приказано 16 филмских остварења, а посетиоце очекује и разноврстан пратећи програм.

„Ове године се као једна од водећих тема намеће третирање мита– једнима мит служи као инспирација, као у награђиваном филму који отвара фестивал “Страхиња Бановић” редитеља Стефана Арсенијевића (где афрички мигранти заузимају места јунака из српске епске поезије), други покушавају да своје средњовековне јунаке приближе миту, за који су они, стицајем околности остали анонимни, као у дебитантском филму Горана Николића “Хероји” из Селекције филмова младих аутора, а има и таквих филмова који се разрачунавају са савременим или боље рећи, митовима из блиске прошлости, као у хрватском филму “А били смо вам добри” вишеструко награђиваног редитеља Бранка Шмита, о ратним ветеранима који се не мире са садашњицом, изневереним очекивањима и корупцијом“, појаснио је програмску концепцију селектор Сомборског филмског фестивала Дејан Дабић.

Посетиоци ће моћи да погледају ова, али и друга остварења која су сврстана у пет селекција: Главни програм, Кад би Сомбор био Холивуд, Панорама аустријског филма, Селекција филмова младих аутора и Филмски матине за децу. Такође, у оквиру пратећег програма биће одржане промоције књига и концерти.

Прва пројекција на Фестивалу заказана је за 11.јул, када ће у оквиру предфестивалског програма бити приказан филм “Лето када сам научила да летим”, редитеља Раше Андрића.

Фестивал званично почиње 12. јула филмом “Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића, који ће бити приказан у Атријуму Градске куће.

Током првог дана посетиоци ће моћи да погледају и избор кратких аустријских филмова који су приказани на домаћим и међународним филмским фестивалима, а затим их очекује пројекција филма “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића.

Улаз на 4. Сомборски филмски фестивал је бесплатан, а пројекције и пратећи програми ће бити одржани у Културном центру “Лаза Костић”, Атријуму Градске куће, Кабареу Народног позоришта и дворишту Градског музеја.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs