Четврти талас у замаху – болнице се пуне, вакцинација трећом дозом од сутра

Од почетка епидемије у Србији су забележена 732.044‬ случаја коронавируса, а од последица заразе преминуло је 7.167 особа, показују подаци са сајта covid19.rs. Проценат смртности је 0,98 одсто. Тестирано је укупно 4.819.797 узорака.

Епидемијска ситуација у нашој земљи се погоршава и дефинитивно смо, кажу епидемиолози, ушли у нови талас. Према јучерашњем пресеку, зараза је потврђена код 817 од тестираних готово 8.000 људи. Четири оболела су преминула.

Пуне се болнице – тренутно је у ковид систему 856 пацијената, 27 их дише уз помоћ респиратора.

Лекари кажу да је међу оболелима више мушкараца – клиничке слике нису лаке и већина је на кисеонику.

Вакцинација трећом дозом против коронавируса у Србији почиње у уторак, најавила је чланица Кризног штаба за борбу против епидемије Дарија Кисић Тепавчевић, додајући да ће први кандидати за трећу дозу бити особе са смањеним имунитетом.

Објаснила је да су то људи са различитим имунодефицијентним стањима, особе на хемодијализи, људи са пресађеним органима, који су на имуносупресивној терапији, затим старији од 70 година.

  • Такође и људи који се налазе у установама социјалне заштите, пре свега у геронтолошким центрима, запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и путници у међународном саобраћају, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије