Четири особе оптужене за примање мита за утицај на одлуке Европског парламента

Evropski parlament

Белгијско тужилаштво подигло је оптужнице против четири особе због сумње да су примали новац и поклоне како би утицали на одлуке Евопског парламента у корист једне заливске државе.

Европски парламент је у међувремену саопштио да су суспендована овлашћења и дужности потпредседнице Европског парламента Еве Каили, пренео је Ројтерс.

Грчки социјалисти, покрет ПАСОК чији је члан Каили, саопштили су да је она избачена из странке, али њена канцеларија није одговарала ни на телефонске позиве ни на имејолове у којима је тражен коментар поводом овог случаја, наводи британска агенција.

Поводом оптужби су у Бриселу у петак извдени претреси 16 кућа током који је заплењено 600.000 евра.
Првобитно је приведено шест особа, против четворо су подигнуте оптужнице, а двоје је пуштено, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Тужилаштво је саопштило да је претресена кућа једног посланика Европског парламента, али, како се наводи, он није задржан у притвору.

Потом се огласио Марк Тарабела, члан Социјалистичке партије Белгије и посланик у Европском парламенту који је потврдио да је претресена његова кућа, као и да су му током претреса одузети компјутер и мобилни телефон.

„Правосудни систем ради свој посао, води истрагу и прикупља информације што сматрам сасвим нормалним. Немам апсолутно ништа да кријем и одговорићу на сва питања истражних органа“, изјавио је Тарабела.

Извор из белгијског тужилаштва је, како додаје Ројтерс, рекао да се већ месецима сумња да једна заливска држава покушава да утиче на доносиоце одлука у Бриселу.

Неименовани извор у Бриселу који је упућен у овај случај рекао је Ројтерсу да је у питању Катар, држава домаћин Светског првенства у фудбалу, али је један катарски званичник негирао те наводе.

„Све тврдње о повезаности владе Катара са овим оптужбама су неосноване и представљају озбиљну дезинформацију“, рекао је катарски званичник и додао да његова земља сарађује у оквиру институција и у складу с законским нормама.

Европски комесар за економију Паоло Ђентилони оценио је интервјуу за италијанску државну ТВ Раи 3 да је овај случај по свему судећи „веома озбиљан“.

„Ако би се потврдило да је неко узео новац да би покушао да утиче на ставове Европског парламента, то би заиста био један од најдраматичнијих случајева корупције у последњих неколико година“, рекао је Ђентилони.

Ројтерс још наводи да би Европски парламент следеће недеље требало да гласа о предлогу да се продужи безвизни режима путовања у ЕУ за грађане Кувајта, Катара, Омана и Еквадора, али су, како додаје, неки посланици предложили да се расправа и гласање одложе до даљег.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs