Чешка: Данас и сутра други круг председничких избора, Павел Јасен фаворит

Češka

Пензионисани НАТО генерал Петр Павел, независни прозападни кандидат близак владајућој коалицији, биће фаворит у другом кругу председничких избора у Чешкој, у коме ће се данас и сутра надметатаи са бившим премијером и председником најјаче опозиционе партије АНО Андрејем Бабишем.

Према кладионицама, новац уложен на генерала Павела представља сигуран добитак, јер он има десет пута већу вероватноћу да постане председник Чешке него његов супарник Бабиш, преноси Ројтерс.

Последњи телевизијски дуел кандидата на председничку функцију у четвртак увече је био неочекивано млак и подсећао је на успаванку, што је оштар контраст у односу на претходни ток кампање, када се није штедело на тешким речима, оцењује портал respekt.cz.

Петр Павел, који је своју војну каријеру започео у комунистичкој Чехословачкој и наставио у структурама НАТО, наступао је са програмом који је наглашавао припадност Чешкој ЕУ и НАТО и подржао даљу војну подршку Украјини, преноси Ројтерс.

Павел жели да евро као монета замени чешку круну, а истровремемо се залаже и за хомосексуалне бракове у Чешкој.

Андреј Бабиш, који је био премијер Чешке у периоду од 2017. до 2021. године, важи за једног од најбогатијих људи у земљи.

Настојао је да током кампање представи Павела као кандидата владајуће коалиције и упоређивао садашњу економску ситуацију са периодом када је био премијер, користећи слоган „За време Бабиша је било боље“ („За Бабише било лип“), преноси портал seznam.cz.

У завршном делу кампање Бабиш се трудио да игра на страх од рата у Украјини код уплашених бирача, који се већ суочавају са отежаном економском ситуацијом у земљи, оцењује Ројтерс.

Гласање почиње данас у два сата поподне и завршава се у суботу у два поподне, а очекује се да ће име новог председника Чешке бити познато у суботу у касним поподневним часовима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs