Чувени „Страјкер батаљон“ стиже у комшилук! Хиљаде америчких бораца ускоро пред Србијом!

Bataljon

Румунски председник Клаус Јоханис рекао је парламенту у уторак да је позвао амерички Страјкер батаљон да појача безбедност његове земље усред сукоба у Украјини. Јоханис, чврст савезник Кијева, рекао је да распоређивање показује посвећеност његове земље НАТО савезу.

– Ескалација тензија и масовна консолидација руског војног присуства у близини Украјине и црноморског региона утичу на међународну безбедност и стабилност, а посебно на европску и регионалну безбедност на Црном мору – рекао је он посланицима у писму, преносе румунски медији. Распоређивање америчког Страјкер батаљона би стога „ојачало отпорност Румуније“, наставио је.

Страјкер батаљон се састоји од штабне чете и три чете пешадије и лаких оклопних возила Страјкер. Батаљон Страјкер чини више од 300 Страјкер возила и 4.500 војника. Нејасно је да ли је овај батаљон већ на путу за Румунију, али до новог распоређивања долази након што су САД већ почетком фебруара послале ескадрилу Страјкера ​​од 1.000 војника – снаге нешто веће од батаљона – у Румунију из Немачке.

– Овај значајан допринос је недвосмислена демонстрација солидарности Сједињених Држава, као румунског савезника и главног стратешког партнера – наставља се Јоханисово писмо. Румунски лидер је такође описао распоређивање као демонстрацију „активног и доследног позиционирања“ његове земље у оквиру НАТО савеза.

Румунија се придружила НАТО-у 2004. године и учествовала је у мисијама војног блока предвођеног САД у Ираку, Авганистану и на Балкану. Букурешт је такође заузео чврст проукрајински и антируски став од 2014. године, када је тадашњи председник Трајан Басеку позвао алијансу да наоружа украјинску војску и подржао приступање Украјине и Грузије алијанси.

Након покретања руске специјалне операције у Украјини крајем фебруара, Букурешт је Кијеву послао гориво и муницију и изнео оптужбе за ратне злочине у Русији, што Москва негира.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs