,,Чудо из Лига” – Немачко село од почетка пандемије без забележеног случаја инфекције вирусом корона

Немачка се бори са корона вирусом, а сад је уведен и полицијски час. Ипак, није тако у читавој земљи. Село Лиг на југозападу Немачке није до сада имало ниједан случај короне.

Налази се у идили немачког побрђа Хунсрик, недалеко од реке Мозел, југозападно од Kобленца. У њему су брижљиво рестауриране традиционалне куће с дрвеном скелетном конструкцијом, има ватрогасни дом, основну школу, огромну цркву у центру села… То је заправо село као и многа друга у Немачкој.

У сеоцету живи око 400 становника и сада већ многи говоре о “чуду из Лига“. Од почетка епидемије короне у Немачкој се заразило више од 3 милиона људи, у неким општинама је тренутно седмодневна инциденција на 100.000 становника преко 400.

У Лигу је инциденција – нула. И то не само сада. Током протеклих 14 месеци није забележен ниједан случај инфекције. Kао да се село налази под некаквим имагинарним стакленим звоном које спречава продор вируса. 

Ову невероватну причу започиње начелник Хајнц Цилес (57). 

  • До сада смо имали веома велику срећу, наравно то је још само тренутно стање. Можда горе имамо неког анђела заштитника који каже: Ово село ћемо да пустимо на миру, рекао је.

Цилесов телефон већ две недеље не престаје да звони. Након што су локалне новине објавиле чланак о “чуду од села” није се наслућивало какву ће медијску лавину то да покрене. Репортери долазе један за другим. Хоће да сазнају шта то Лиг ради другачије и боље од других. Шта је, дакле, тајни рецепт – осим мало среће?

  • Имамо одличну сеоску заједницу, много волонтера који се одмах укључују и прихватају посла. Сви себе виде као део тима Лига и сарађују, каже Цилес. Омладина је преко ноћи створила сервис за куповину назван “Млади за старе”. Један тим је редовно обилазио старије људе, родитељи чија деца иду у основну школу скупљали су новац за два вентилатора у учионицама.
  • То што политика често прокламује, али не спроводи, то ми узимамо у сопствене руке, поносно каже начелник. Лиг спроводи оно чиме се поносе бројна села у Немачкој. Људи се познају и воде бригу једни о другима. А иако је инциденција нула, ипак нико не мисли да вирус можда уопште и не постоји.
  • Ниједна особа у Лигу не оспорава постојање корона-вируса. Људи се придржавају правила, разборити су и дисциплиновани и прихватају чињеницу да је у току пандемија с далекосежним последицама по читав свет, каже.

Иако 90 одсто запослених из Лига путују у неко од околних места, до сада је село остало поштеђено короне. Старо правило у фудбалу гласи: “Мора да остане нула“. Може дакле да се победи само се не прими гол. Људи у Лигу су то начело прихватили.

Али, Хајнц Цилес напомиње: “Ми на то не гледамо као на такмичење, Боже сачувај. Увек може да се догоди да се неко зарази.”

Kуће за одмор ипак затворене

Kад би Мартин Вајл своје апартмане за одмор рекламирао нултом инциденцијом у Лигу, његова понуда би била траженија него иначе. Његов “Ландхоф Лиг“ привлачи туристе планинарским стазама, јахањем за које има две исландске кобиле и најлепшим немачким висећим мостом. Али, од другог новембра Вајл не сме своје апартмане да изнајмљује туристима. Таква су правила, упркос нултој инциденцији.

  • Помало подвојено гледам на све то. Апартмани су наиме припремљени да без проблема приме госте, без контакта. С друге стране, да ли заиста желимо да људи који долазе и неког региона с инциденцијом од нпр. 300 овде проводе одмор?, навео је.

“Чуду из Лига” доприноси и то што нико не жели да буде први који је у село донео вирус. То не жели ни Мартин Вајл, иако пандемија угрожава његову егзистенцију, без обзира на помоћ коју је добио од државе. Медијска халабука око Лига могла би да има позитиван ефекат. „Можда ће то људима остати у сећању па можда дођу и неки нови гости.“

Недалеко од апартмана Мартина Вајла налази се мала дворана Хунсрик-Хале. Ту једном недељно, суботом од 15 до 17 часова, сви становници могу да се тестирају. Резултат добијају након 15-ак минута. То је организовало сеоско ватрогасно друштво, тачније главни ватрогасац Томас Викерт.

Хајнц Цилес већ има идеју шта да се уради случајева инфекције не буде било све до јесени. “Ако заиста успемо да прођемо пандемију без иједног случаја, приредићемо велику сеоску забаву“, истакао је.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs