Шапић: Резултати рада градске управе видљиви на јесен

Шапић
Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да ће градска управа преузети одговорност за све што се дешава у Београду, најављујући уређење јавног превоза, реконструкција улица, нова паркинг места и број који ће грађани моћи да позову и добију све информације, као и да пријаве проблем.

„Очекујем да за пар месеци Београђани виде ефекте онога што смо у току лета радили и онога што ћемо радити на јесен“, рекао је Шапић гостујући у јутарњем програму РТС-а.

Говорећи о сменама на челу градских предузећа, Шапић је рекао да има поверење у људи којима су додељене те функције.

„Када бих знао какви ће да буду, онда бих владао вештином тумачења будућности. Не знам, али имам поверење у те људе. Мислим и да су и они свесни велике одговорности“, рекао је Шапић.

Он је напоменуо да је упознат са њиховим биографијама и институцијама које су их препоручиле.

Шапић је додао да су неки досадашњи директори градских предузећа сами поднели оставке, неки предуго били на тој функцији, а некима власт није била задовољна. „Свакако да се од сваке особе која дође на одговорно место у Управи града Београда очекује да унапреди услугу коју пружа Београђанима“, рекао је градоначелник.

Коментаришући примедбе опозиције која није подржала смену директора, Шапић је истакао да су се они противили смени, иако су на рад прошле градске управи имали много замерки.

Он је напоменуо да је избор директора био по скраћеној процедури, односно по пословнику који је усвојила садашња опозиција када је била на власти.

Шапић је казао да су сва питања у Београду једнако важна, али истакао је да је јавни превоз „рак рана“ Београда.

„Већ неколико деценија исисава много новца из буџета а апсурдно звучи – људи су незадовољни јавним превозом“, рекао је он.

За почетак су, додаје, укинуте рекламе на аутобусима, те да је важно да нам аутобуси и трамваји изгледају уредно.

„Ако смо донели меру да треба да буду црвене боје, онда треба да буду црвене боје… Мислим да аутобуси и трамваји треба да изгледају чисто, пристојно и уредно“, рекао је градоначелник.

Најавио је 100 нових аутобуса на гас, са новом гасном станицом, као и побољшање услуге јавног превоза.

Због навода да ће јавни превоз поскупети, градоначелник је упитао „зашто би поскупело нешто што скоро нико не плаћа?“.

„Јавни превоз се у Београду плаћа на нивоу од 15-20 одсто. Почећемо да подижемо услугу, да решавамо проблеме унутар наше куће, онда сам потпуно сигуран да ће грађани на то позитивно реаговати и помоћи да решимо вишедеценијски проблем и да новац који одлази из буџета, новац грађана Београда, који се сулудо баца у наш јавни превоз – буде искоришћен за много боље ствари“, рекао је Шапић.

Када је реч о предстојећој зими, Шапић је казао да не можемо да утичемо на то да ли ће бити струје и гаса.

„Грејања ће бити, ако буде гаса. Ја видим да смо за сада као држава набавили довољно гаса. Имамо тај повољни аранжман са Русима, имам право да верујем да ће са гасом бити све у реду“, рекао је он и додао да ће због цене гаса морати да се ради ребаланс буџета.

Како је казао исти је случај и када је у питању струја.

„Видите какво је хидро стање, да су реке на историјском нивоу, морамо да увозимо струју. Више се бојим те струје него гаса, уколико буде струје, ми смо наш део одрадили“, рекао је Шапић.

Градоначелник је најавио и реконструкције улица и паркинг, и напоменуо да ће сви они који су до сада плаћали комуналне услуге по субвенционисаним ценама тако плаћати и даље, а да ће Град покушати да не одустане ни од једног капиталног пројекта, међу којима је и завршетак обилазнице, као и коначно решење савског шеталишта.

„Покушаћемо сада да отворимо много јавних радова на јесен, мислим да су мало заборављени јавни радови, да има простора за много више реконструкција улица… Идеја је да уђемо у велике јавне радове од јесени, у том правцу ће и буџет да буде“, рекао је Шапић.

Нова паркинг места ће, како је рекао, бити обезбеђена изградњом приватних и градских паркинга и гаража.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs