Шведска поново уводи привремене граничне контроле

Švedska

Шведска од јуче поново уводи привремену граничну контролу на терминалима за трајекте, аеродроме, на друмским прелазима са другим земљама и другим улазним тачкама у земљу јер и даље постоји озбиљна претња јавном реду и унутрашњој безбедности.

Шведска влада је саопштила да ће привремене контроле почети одмах и трајати до 11. новембра, што значи да ће путници морати да покажу пасоше и визе током периода од шест месеци, пренео је АП.

Влада није поменула о каквој се претњи ради, али је навела да је безбедносна ситуација у Европи изузетно озбиљна, а да је укупан ниво претње од тероризма у Шведској и даље повишен.

Шведски министар правде Морган Јохансон каже да када уђу у Шенгенску зону људи могу релативно слободно да се крећу између 26 земаља, од којих су 22 земље Европске уније и још Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, те наводи да се обично људи и роба слободно крећу између ових земаља без граничних провера.

Јохансон је рекао да су привремене контроле уведене из безбедносних или здравствених разлога, подсетио да такве контроле већ има неколико шенгенских земаља, укључујући Немачку, Аустрију, Норвешку и Данску, рекао је Јохансон.

Поновним увођењем граничних контрола стварају се услови за идентификацију и контролу оних који желе да уђу у земљу, казао је министар.

Додао је да то може да поногне да се идентификују потенцијални починиоци и на тај начин спрече могући терористички напади.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије