Шкакљива одлука Берлина: Овој држави продали оружје вредно више од четири милијарде евра

Nemačka

Те податке изнело је Министарство економије на упит посланице Левице Севим Дагделен.
У последњих девет дана мандата је немачка Влада Ангеле Меркел одобрила извоз наоружања и војне опреме у вредности од скоро пет милијарди евра, од чега је преко четири милијарде евра намењено Египту, јавља Дојче веле (ДW) позивајући се на писање немачких медија.

Тиме се волумен извозних дозвола за наоружање увећао на преко девет милијарди евра у овој години, што је рекорд за Немачку.

Далеко највећи поручилац немачког наоружања је Египат који је под сумњом кршења људских права и учешћа у сукобима у Јемену и Либији, наводи ДW.

Само Египту је последњих дана мандата одобрена набавка од преко четири милијарде евра.
Како је недавно писао недељник ”Шпигел”, у питању су три ратне фрегате које прави немачка ”Тисенкруп”, као и 16 система за противваздушну одбрану фирме ”Дил дифенс”.

”Шпигел” је у извештају назвао одлуку Берлина “шкакљивом” јер Египат учествује у ратној коалицији против побуњеника у Јемену, премда наводно више не учествује активно у борбама.

„Са друге стране, Немачка би код испоруке најмодернијих система наоружања морала да има у виду и суседни Израел. Неписано је правило да израелска војно-технолошка предност не сме бити угрожена немачким испорукама оружја суседима“, пише лист.
Али не само то, Немачка званично има политику према којој не би смела да извози оружје земљама умешаним у конфликте где се крше људска права, што је до сада често игнорисано, наводи ДW.

Посланица Левице Дагделен је допринос новог канцелара Олафа Шолца извозу оружја у Египат, који је у то време био министар финансија и вицеканцелар, назвала „тешком хипотеком“ за нову Владу, преноси DW.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије