Шпанска католичка црква се извинила жртвама сексуалног злостављања, али доводи у питање најновију анкету о томе

Katolička crkva

Шпанска католичка црква данас се извинила жртвама сексуалног злостављања од стране свештеника, али је довела у питање тачност нове анкете која сугерише да је такво злостављање много раширеније у земљи, него што су то откривала претходна истраживања.

Истраживање објављено у петак у извештају шпанског омбудсмана за људска права показало је да је 0,6 одсто од нешто више од 8.000 испитаника изјавило да су били злостављани, али се проценат попео на 1,1 одсто када су узорци укључивали и лаике попут наставника у католичким школама, пренео је Ројтерс.

Након тога, Шпанска бискупска конференција одржала је ванредни састанак, када је изразила „бол због патње коју су неки чланови те цркве нанели сексуалним злостављањем и поновила молбу жртвама за опроштај“.

Црква се током протеклих деценија суочила са скандалима сексуалног злостављања у неколико земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Ирску и Француску.

Међутим, ово питање појавило се на јавној дебати само у Шпанији, где се скоро 60 одсто људи изјашнајва као католици, након значајне медијске истраге 2021.

Конференција, коју је омбудсман критиковао због непотпуне сарадње са истрагом, саопштила је да не зна како је анкета спроведена нити која су питања постављена.

Резултати истраживања сугеришу да је више од једног од 200 Шпанаца можда било злостављано. С друге стране, интерна црквена истрага објављена у јуну, бележи од 1940-их чак 728 наводних сексуалних злостављача међу шпанским свештенством и 927 жртава.

У извештају омбудсмана такође се позива на стварање државног фонда за обештећење жртава. Франциско Гарсија, генерални секретар Конференције, рекао је да би Црква била вољна да допринесе таквом фонду, али да ће морати да укључи и опште образовне институције, спортска удружења и друге ентитете.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs