Шпански амбасадор тврди да је став Шпаније јасан: Бранимо територијални интегритет Србије

Španija

Став Шпаније је јасан – не признајемо једнострано проглашење независности територије „Косова“ и бранимо територијални интегритет Србије, поручио је у разговору за „Политику“ амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина уочи шестомесечног председавања његове земље Европској унији које почиње сутра.

„Подржавамо посредничке напоре ЕУ у складу са условима Бриселског споразума и тражење начина нормализације односа између Београда и Приштине која би довела до коначног решења сукоба. Овај став се није променио, нити ће се мењати, и то сви наши партнери одлично знају“, рекао је шпански амбасадор.

Говорећи о проширењу ЕУ, отпорима и тешком отварању преговарачких поглавља, Раул Бартоломе Молина изјавио је да разуме на западном Балкану постоје одређене фрустрације због чињенице да процес не напредује жељеном брзином, али, како је додао, управо би то требало да буде подстицај да се даље ради на спровођењу реформи неопходних за затварање преговарачких поглавља.

Он је додао и да ће највећи изазов током шпанског председавања ЕУ бити сукоб у Украјини и његове последице, али да ће бити и других попут потребе за проналаском европске стратешке аутономије, постизања договора на европском нивоу у вези са миграцијама, наставак зелене транзиције и прогресивно смањење зависности од фосилних горива.

„Апсолутно је неопходно да ЕУ обезбеди сопствену стратешку аутономију. То је рекао француски председник Емануел Макрон, али и други европски лидери, а међу њима и наш премијер Педро Санчез. Рат у Украјини је показао да је таква аутономија апсолутно неопходна. Међутим, то не значи да се дистанцирамо од САД“, нагласио је амбасадор.

Он је додао да стратешка аутономија мора бити отворена, и да у том смислу САД јесу и остаће најважнији партнер ЕУ у стратешким питањима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs