Шпанци пријавили вечерње летње ћаскање за Унескову листу културне баштине

Шпанско село тражи од Унеска статус нематеријалног културног наслеђа за разговоре на отвореном који су карактеристични за ово место.

Први човек Алгара, села са 1.400 становника каже да је традиција „у супротности са друштвеним медијима“ и добра за ментално здравље.

Реч је о летњем вечерњем ритуалу у већем делу Шпаније, а подразумева изношење столице испред куће када врућина почне да попушта ради разговора на отвореном.

Ово предузимљиво село на југу Шпаније тражи да Уједињене нације признају описану традицију као културно благо.

Циљ је заштитити вишевековни обичај од претње друштвених мрежа и телевизије, рекао је Хозе Карлос Санчез, председник општине Алгар истичући да је у питању разговор „лицем у лице“.

Санчез је недавно послао пријаву да се поменути обичај дода на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа, надајући се да ће успети да заузме место у каталогу који обухвата разне активности, од напуљске припреме пице, преко коришћења сауне у Финској, па све до такмичења у кошењу траве у Босни и Херцеговини.  

То је нов начин посматрања импровизованог окупљања које пружа осећај предаха од врућине.

  • Желимо да се вратимо на то да сви буду испред својих врата уместо да су на Фејсбуку или да гледају телевизију у својим домовима, објаснио је Санчез који и сам редовно проводи летње вечери на прагу куће 82-годишње мајке.

На овај начин штеди се и енергија јер се искључују клима уређаји на неколико сати, а негује се и осећај заједништва јер комшије мало и трачаре, а највише коментаришу најновије вести.

Ови пријатни ноћни разговори такође нуде неку врсту психолошког ослобађања, спречавајући усамљеност у време када се забринутост око менталног здравља појачала, тврди Санчез.

  • Становници излазе на улицу и уместо осећаја самоће, добијају неку врсту терапије. Људи деле своје приче или проблеме кроз које пролазе, а комшије покушавају да помогну, поручио је 38-годишњи председник општине.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије