Шта нови министар доноси британској спољној политици: „Велико питање је који Дејвид Камерон се нама заправо вратио“

Dejvid Kameron

На скали од 1 до 10 по фактору изненађења, реконструкција владе Ришија Сунака заслужује оцену 11. Прво се на сарадње захвалио контроверзној министарки унутрашњих послова Суели Браверман. Кап која је прелила чашу, било је њено оптуживање полиције да је током пропалестинских демонстрација у Лондону прошле суботе била превише попустљива према демонстрантима које је назвала руљом и мрзитељима. Позната је и по томе што је мигранте који стижу у Британију назвала ураганом и залагала се за њихово слање у Руанду. Можда управо због изјава попут ове, популарна је код десног крила странке. Њено место заузео је Џејмс Клеверли, до тада министар спољних послова. Решење за још једно упражњено место било је неочекивано.

Био је већ ту шест година као премијер, а странку је водио 11. Дејвид Камерон – најнеочекиванији избор поново је у влади.

„Имам искуство, контакте, везе и знање и могу да помогнем премијеру да градимо савезе, стварамо партнерства са пријатељима, одбијамо непријатеље и јачамо државу. Зато сам прихватио посао“, рекао је Камерон.

Има мишљење да је Сунак дошао на ову идеју како би у кабинет увео некога кога људи добро познају и који за себе има резултате, с тим што је један од њих и Брегзит. Прво што је Камерон урадио, откако је на овој функцији, било је путовање у Украјину.

А убрзо по реконструкцији владе још један ударац за садашњег премијера. Британски врховни суд је пресудио да би слање тражилаца азила у Руанду било противзаконито, јер није сигурно да ће бити безбедни.

„Увешћемо хитан закон. Парламент ће тако моћи да потврди да је Руанда безбедна и да се више не одлажу летови тако што се улажу приговори у домаћим судовима који блокирају ову политику“, рекао је Сунак.

Са тим се већ наредног дана нису сложили ни сви његови министри. Пред британским премијером су бурни дани

О реконструкцији британске владе за Еуронеwс Србија је говорила Хелена Иванов са Института Хенри Џексон. Она је навела да је тешко засад говорити о томе да ли је Сунак повукао добре потезе јер је Конзервативна странка и даље јако подељена и неке од кључних проблема и даље не успева да реши.

„Уколико се погледају испитивања јавног мњења, види се да Конзервативна странка има јако велики проблем са предстојећим изборима. Хенри Џексон је такође радио истраживање у којем смо гледали која су то кључна питања која тренутно брину британске гласаче и решавање инфлаторне кризе, као и решавање енергетске кризе, то су кључне тачке које би странка морала да реши уколико жели да остане на власти следеће године на изборима. Како ће јавно мњење реаговати на оставку Браверман, како ће реаговати на долазак поново Камерона, остаје да се види, пре свега зависи шта ће они конкретно урадити и да ли ће успети да понуде одговоре на кључне изазове са којима се суочава просечан британски гласач“, рекла је она.

Наводи и да је велико питање шта ће бити спољна политика Дејвида Камерона, те се, како каже, многи питају „који Дејвид Камерон се вратио“.

„Дакле, с једне стране, какав ће бити став Давида Камерона на пример када је у питању Брегзит и када су у питању партнерства са неким другим земљама, какав ће бити став Камерона када је у питању Кина, на пример, током његовог времена као премијера било је познато да је имао тај један релативно мекши приступ са Кином, који нисмо сигурни да би данас био прихватљив или популаран. Тако да је велико питање који Дејвид Камерон се нама заправо вратио сада. Оно што је наравно такође важно нагласити јесте и да је Камерон политички поларизујућа личност, односно њега директно криве за ситуацију са Брегзитом. Али мислим да оно што је главна мотивација Ришија да позове Давида Камерона је што упркос свему Камерон се види као једна центристичка личност Конзервативне странке. Дакле, он никада није био ни превише лево крило од конзервативаца, али ни превише десно. И ово треба тумачити као покушај Ришија Сунака да просто те неке центристичке гласаче Конзервативне странке привуче, јер управо су то гласачи које он највероватније може да изгуби следеће године на изборима“, рекла је она.

Додаје да је било очекивано то што је прво отпутовао у Украјину.

„Кључна дешавања на глобалној међународној сцени су наравно Руска инвазија на Украјину са једне стране и тренутни рат између Израела и Хамаса са друге стране. Ко год да постане министар спољних послова у Великој Британији мора моментално да каже и да искаже шта су његови или њени ставови по том питању. Самим тим, било је за очекивати да ће Камерон отићи у Украјину, да ће такође нагласити да и он као нови министар спољних послова Велике Британије чврсто стоји уз Украјину и да је просто та подршка коју Велика Британија пружа Украјини нешто што је непоколебљиво и нешто што наравно не зависи од тога ко је министар. Тако да мислим да је ово само још један начин да се покаже да та чврста линија коју је Велика Британија имала када је у питању Руска инвазија на Украјину се неће променити сада када је он постао нови министар спољних послова“, рекла је Иванов.

На питање могу ли иначе ове промене и реконструкције владе нешто променити и да утичу на расположење јавног мњења кад је реч о конзервативцима имајући у виду да Британија улази у следеће године изборе, каже да могу једино ако нови министри буду у стању да понуде одговоре на кључна питања која тренутно брину просечног гласача.

„То је решавање инфлаторне кризе и кризе животног стандарда са једне стране, и то је решавање енергетске кризе. Зима се поново приближава, односно већ и почиње заправо у Великој Британији. Рачуни за струју ће наставити да расту, порастом рачуна за струју директно расту и многи други трошкови и то је нешто што просто сваки Британац сваког дана осећа на својој кожи. И према тим подацима које смо прикупили у оквиру истраживања које смо радили, преко 50 одсто конзервативних гласача би променило свој глас или размотрило да промени свој глас уколико конзервативна странка не понуди адекватно решење за инфлаторну кризу и енергетску кризу. Врло сличне бројеве видимо и код лабуриста. Дакле, уколико нови министри које је Риши довео не понуде решење за инфлацију и за енергетску кризу, мислим да било шта друго што може да се уради неће бити довољно да конзервативна странка остане на власти“, рекла је она.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs