Штрајк здравствених радника у пет савезних америчких држава

Amerika

У болницама Кајзер Перменета почео је протест – око 75.000 здравствених радника, међу којима нису лекари, ступило је у штрајк у Вирџинији, Калифорнији, Колораду, Орегону и Вашингтону због плата и недостатка особља.

Кајзер Перманент је један од већих осигуравача и оператера здравственог система, са 39 болница широм САД, пренео је АП.

Непрофитна компанија, са седиштем у Оукланду, у Калифорнији, обезбеђује здравствено осигурање за скоро 13 милиона људи и шаље клијенте у клинике и болнице које води или са којима има уговор за пружање неге.

Коалиција синдиката Кајзер Перманента, која представља око 85.000 запослених у здравственом систему на националном нивоу, одобрила је три дана штрајка у Калифорнији, Колораду, Орегону и Вашингтону и један дан у Вирџинији и граду Вашингтону.

Међу штрајкачима су медицинске и патронажне сестре, техничари који раде на ултразвучним прегледима, техничари на одељењима радиологије, рендгенологије, хирургије, фармације и ургентне медицине.

Доктори не учествују у штрајку, а Кајзер наводи да ће његове болнице, укључујући ургентна одељења, остати отворене током протеста.

Компанија је саопштила да ће довести на хиљаде радника да привремено попуне празнине током штрајка.

Синдикати који представљају раднике Кајзера, у августу су тражили минималну зараду од 25 долара по сату, као и повећање од седам одсто у прве две године и 6,25 процената у наредне две године.
Кајзер је предложио између 21 и 23 долара по сати следеће године, у зависности од локације.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs