Ђаци од четвртка одлучују који предмет ће полагати на трећем тесту на малој матури: Ово је савет Министарства

ispit

Пријављивање се завршава 30. децембра, с тим што су из Министарства просвете најавили да ће матурантима изаћи у сусрет, па ће ако се предомисле одлуку моћи да промене до 1. фебруара.
Ђаци осмог разреда од четвртка, 1. децембра могу да пријаве који ће од пет предмета – историја, географија, биологија, физика, хемија – полагати на трећем тесту на малој матури.

Ова генерација осмака прва је која трећи тест полаже по другачијем систему, а подразумева да се уместо пет предмета полаже само један, и то по избору, пишу Новости.

Пријављивање се завршава 30. децембра, с тим што су из Министарства просвете најавили да ће матурантима изаћи у сусрет, па ће уколико се предомисле одлуку моћи да промене до 1. фебруара, када се дефинитивно закључује “листа жеља”. Одлуку који предмет су изабрали ђаци саопштавају разредном старешини. Како би се лакше пребродиле ове дилеме, из Министарства просвете саветују родитеље и ученике да ураде комбиноване тестове од последњих пет година и да онда сагледају из ког предмета су остварили најбоље резултате.

На пробном тесту одржаном у јуну, садашњи осмаци који су тада били седми разред најчешће су бирали биологију, географију, хемију, историју, а најређе физику. Резултати су, међутим, били обрнути – најбољи су били баш из физике, па онда из историје, географије, хемије, а најлошији из биологије. На завршном испиту мењан је само комбиновани тест, док се српски језик и математика полажу на исти начин као и до сада.

Промењен је и систем бодовања, тако ће српски и математика носити 14 поена, а комбиновани тест 12. Из школе ђак може донети максималних 60 бодова, и то ако је на крају године имао закључене све петице од шестог до осмог разреда.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs