Ђаци у Србији добијају националну читанку: Имаће је у основној и средњој школи, а ево шта ће учити из ње

Nacionalna čitanka

Влада Србије усвојила је читав сет предлога просветних закона, међу којима је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о уџбеницима. Овим Законом, ако га усвоји Скупштина Србије, биће омогућено увођење националне читанке.

„Национална читанка је обавезно наставно средство за све ученике основног и средњег образовања и васпитања који наставу похађају на српском језику“, наводи се у Предлогу закона.

Јачање националног идентитета

Дакле, национална читанка неће имати статус уџбеника, већ обавезног наставног средства за све ученике који наставу похађају на српском језику.

Национална читанка користиће се ради развијања личног и националног идентитета, развијања свести и осећања припадности Републици Србији, поштовања и неговања српског језика и матерњег језика, традиције и културе српског народа и националних мањина на простору Републике Србије, развијања интеркултуралности, поштовање и очување националне и светске културне баштине.

Национална читанка обухвата садржаје програма предмета српски језик, односно српски језик и књижевност, свет око нас, природа и друштво, историја, географија, ликовна култура и музичка култура, у складу са планом и програмом наставе и учења за одређени разред, односно циклус основног и средњег образовања и васпитања.

Четири читанке

Читанка ће да обухвата садржаје предмета током целокупног основношколског и средњошколског образовања. Према нацрту Предлога биће урађене четири врсте читанки – за прва два разреда основне школе, за трећи и четврти, затим за све разреде другог циклуса основног образовања (од петог до осмог), као и за све разреде средње школе.

Средства за финансирање припреме и набавке националне читанке за све ученике основних и средњих школа који остварују образовно- васпитни рад на српском језику обезбеђују се у буџету Републике Србије.

Младен Шарчевић, бивши министар просвете, и в.д. директора „Службеног гласника” објаснио је својевремено да је важно да се подигне едукација о нашем наслеђу, националном идентитету и ономе од чега је саткан наш народ. Како је додао, стратегија образовања предвиђа јачање националне свести, те је у складу са тим и увођење националне читанке, за коју је иницијативу први пут у јавности изнео председник Србије Александар Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs