Ђедовић обишла Телмоелектрану-топлану Панчево: Процес зелене транзиције незаустављиво тече

Ђедовић

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је Телмоелектрану-топлану (ТЕ-ТО) Панчево, прву гасно-парну електрану у Србији.

„Процес зелене енергетске транзиције незаустављиво тече, а циљ је енергетска сигурност уз здраву животну средину. ТЕ-ТО Панчево доприноси остварењу тог циља. Начин рада електране и савремена технологија доприносе уштеди у потрошњи горива, чиме се смањује емисија штетних гасова и до 50 одсто у односу на засебну производњу топлотне и електричне енергије“, рекла је Ђедовић, саопштено је из министарста.

Министарка је подсетила и да ТЕ-ТО Панчево целокупну производњу електричне енергије треба да испоручује у енергетски систем Србије, чиме значајно доприноси енергетској сигурности наше земље, имајући у виду да је планирано да током 2023. године испоручи 1.400 гигават-сати електричне енергије.

„Веома значајно постројење за наш енергетски систем које је почело са радом у јеку енергетске кризе и јеку грејне сезоне. До сада је „Електропривреда Србије“ преузела 460 гигават-сати, што је важно за стабилност и поузданост нашег електроенергетског система. Наш циљ је да искористимо гас као транзициони енергент. С обзиром да ће транзиција на обновљиве изворе енергије потрајати, у међувремену су нам потребни стабилни извори попут овог гасног постројења, извори који су значајни и са аспекта заштите животне средине“, казала је Ђедовић.

ТЕ-ТО Панчево је почео са радом у октобру прошле године.

Реч је о једној од најкомпатибилнијих електрана овога типа у Европи, јер је изграђена на свега два хектара површине, у коју је Газпром Енергоходинг Србија инвестирао 196 милиона евра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs