Ђедовић: Померањем почетка грејне сезоне уштедело се 50 мил ЕУР, у становима ће бити 20 степени

Toplana

Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић рекла је данас да је померањем почетка грејне сезоне остварена уштеда од више од 50 мил ЕУР.

Она је за ТВ Пинк рекла да је „то огроман новац, а да је бивши немачки канцелар грађанима поручио да ће у становима морати да буду у џемперима“.

– Србија је спремна за зиму. Грејна сезона је успешно почела, закључно са 10. октобром су направљене све припреме. Потребно је да се уходамо, примећени су неки рутински кварови, али ништа што раније није био случај – рекла је Ђедовић.

Додала је да „ако не буде непредвиђених ситуација, да има довољно енергената“.

Она је рекла да је глобална ситуација неизвесна и да не зависи само од Србије.

– У Мађарској имамо око 380 милиона кубика гаса и то је нешто на чему је техничка влада вредно радила, у Банатском двору имамо око 280 милиона кубика гаса. Ако не дође до непредвиђених ситуација имамо довољно енергената да то пребродимо – рекла је Ђедовић.

Истакла је да је што се штедње тиче, „потребно да схватимо постепено да одговорност креће од појединаца“. Температуре у становима ће, према њеним речима, бити 20 степени и да је за сада одлука таква.

– Ако спољне температуре не падну испод 16 степени, систем се сам нивелише и греје мање“, рекла је Ђедовић и навела да има у резревама око 35.000 тона мазута и да је то „довољно у овом моменту“ – додала је она.

Када је реч о угљу, Ђедовић је навела да га у резервама има 1,2 милиона тона и да се ради на увозу тог енергента.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs