Ђедовић: „Србија ће улагати значајна средства у енергетску инфраструктуру.“

Đedović

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је са потпредседником Одбора директора Азијске банке за инфраструктурне инвестиције (АИИБ) Константином Лимитовским и истакла да је у наредних 10 година неопходно уложити 15 милијарди евра у развој енергетског сектора.

Министарка је навела да ће Србија у наредним годинама улагати значајна средства у енергетску инфраструктуру како би развијала више капацитета из ОИЕ, осигурала довољно енергије и енергената за грађане и привреду и смањила негативне утицаје на животну средину.

„Интензивно смо радили на сагледавању ситуације у енергетском сектору, дефинисали где су нам највеће потребе да бисмо могли да будемо независни и стабилни у годинама које долазе и утврдили приоритетне инвестиције за производњу, пренос и дистрибуцију електричне енергије, наставак гасификације, нове гасне интерконекције, нафтна складишта и нафтоводе. У наредних 10 година биће потребно да уложимо око 15 милијарди евра у развој енергетског сектора“, навела је Ђедовић

Она је указала на опредељеност Владе Србије за успостављање стратешке сарадње са инвеститорима у области ОИЕ као и да ће ускоро бити дефинисани приоритетни пројекти који се између осталог могу реализовати у сарадњи са АИИБ.

Константин Лимитовски оценио је да постоји пуно простора за сарадњу АИИБ и Србије са посебним акцентом на енергетске пројекте који су у тренутним међународним околностима један од главних приоритета банке. Имајући у виду да се Србија налази у процесу енергетске транзиције, нагласио је велики потенцијал у финансирању соларних и ветроелектрана, гасне инфраструктуре и унапређењу преносне и дистрибутивне мреже.

Азијска инфраструктурна инвестициона банка (АИИБ) је једна од највећих развојних банака у свету која је фокусирана на економски развој и унапређење инфраструктуре у Азији, али и чланицама банке из целог света.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs