Ђедовић Хандановић: Циљ је да цена горива буде стабилна

Đedović Handanović

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић текла је да је циљ државе да до краја године одржава цену горива стабилном, додајући да ће то радити у дијалогу са нафтним компанијама.

Ђедовић Хандановић је у Скупштини Србије рекла да цена бензина иде на доле, док је цена дизела стабилна и истакла да ће настојати да тако остане и у будућности.Она је одбацила тврдње да је цена бензина у Србији најскупља, наводећи да је у просеку са ценама на европском тржишту, али и јефтинија од неких земаља у региону, као што је Црна Гора.

Министарка је казала да постоји добар дијалог са Нафтном индустријом Србије и да се изналазе решења у сваком моменту, у интересу грађана и привреде.

„То што нисмо више већински власници у тој компанији, то се не може дати као опаска никоме ко седи у овој влади и ко је седео у влади у последњих 10 година. Оно што је урађено не можемо да повратимо, али можемо да се боримо да и даље извлачимо највеће користи кроз стратешки дијалог, и то управо радимо. То смо радили и прошле године када су цене енергената дивљале на тржишту“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Подсетила је да су се цене горива мало смириле у првој половини године, али да сада цене нафте и нафтних деривата у Европи и свету расту.

„Подсетићу грађане да у последње три недеље није дошло до повећања цене дизела, а бензин опада константно, без обзира на одређени раст цене нафте на светском тржишту. Када причамо о дизелу, цена је остала стабилна од 214 динара већ трећу недељу заредом“, рекла је министарка.

Када је бензин у питању, каже министарка, цена је опала између 6.октобра и 20.октобра са 188 динара на 182 динара, без обзира на то што је цена нафте на светском тржишту порасла са 88 долара на 93 долара по барелу.

Како је истакла, држава води одговорну политику и покушава да веће цене нафте и нафтних деривата не утичу негативно на инфлаторне притиске.

„Знамо да је један од циљева владе да одржи инфлацију под контролом“, закључила је Ђедовић Хандановић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs