Ђорђевић: Нова перспектива за раднике Фијата и за кооперанте

Фијат

Председник Самосталног синдиката Фијата Саша Ђорђевић рекао је Тањугу после састанка са извршним директором компаније Стелантис Карлосом Таваресом да су разматрани планови за будуће пословање фабрике.

Како је истакао, у питању је први иницијални састанак, на коме је истакнуто да компанија планира у наредном периоду велика улагања у крагујевачку фабрику.

Ђорђевић сматра да је то свакако нова перспектива за све запослене, али и за кооперанте.

„Прелаз са класичних бензинских и дизел мотора на електрични условљава техничко-технолошко усавршавање и прилагођавање таквом послу у фабрици, што значи да ће у наредном периоду фабрика морати да се опрема, али и да се запослени обучавају и усавршавају. До почетка производње, који је најављен за 2024. годину управо ће се на томе радити. Ми смо компанија која ће прећи директно са аутомобила са унутрашњим сагоревањем на електро-погон, дакле прескочили смо ону степеницу хибридног модела, што само по себи говори да је компанија спремна да овде озбиљно улаже и да рачуна на запослене који већ имају искуства”, рекао је Ђорђевић.

Навео је да је то велика ствар за све запослене и да ће се тек у наредном периоду говорити о платама, које би требало да буду веће него до сада, имајући у виду да ће запослени бити више ангажовани.

„Ми на данашњем састанку нисмо причали о зарадама и броју запослених, ово је био само иницијални састанак и упозанавање са приликама у фабрици. Када дођемо ближе почетној производњи новог модела, пре оне масовне производње, сигурно да ове плате које су до сада биле неће остати исте. Са већим упошљавањем и са већим бројем радних дана, то ће се одразити и на зараде запослених, што ће у наредном периоду који је пред нама бити реална ствар”, казао је председник јединог репрезентативног синдиката у Фијату, који има преко хиљаду чланова.

У овом тренутку у крагујевачкој фабрици аутомобила ради око 2.200 запослених.

„Шта ће бити у наредном периоду, видећемо још, али се надам да ће компанија али и ми у синдикату да урадимо све да овај транзициони-технолошки период прође са што мање проблема по запослене”, навео је Ђорђевић.

Радници Фијата данас су после дуже паузе имали један радни дан, а већ од сутра поново су на плаћеном одсуству до даљег. Према речима председника Самосталног синдиката у наредном периоду производиће се и даље Фијат 500Л, према потребама тржишта.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs