Ђурић: Курти по сваку цену жели да избегне разговор о ЗСО

Đurić

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је потпуно јасно да косовски премијер Аљбин Курти жели „по сваку цену“ да избегне разговор о Заједници српских општина (ЗСО) и да многи европски партнери нису довољно подржавали причу о тој заједници јер, како је рекао, да јесу она би већ била формирана.

„Међутим, сада имамо нови моменат да САД, земља која је кључно допринела стварању тзв. независног Косова, данас много даље од европских држава иде у залагању и гурању идеје о ЗСО“, рекао је Ђурић у емисији „Хит твит“ на ТВ Пинк.

Навео је да они организују састанак у Приштини на који су позване све политичке партије Албанаца на КиМ.

„Ја нагађам, и то прилично информисано, да ће резултат тог састанка бити тај да ће готово све партије, осим Куртијеве, подржати формирање тако нечега“, рекао је Ђурић и додао да ће то за Куртија створити далеко комплекснију политичку ситуацију.

Ђурић је истакао да је суштина да Американци стављају на сто ЗСО и кажу да то мора да се спроведе. Такође, навео је да начин на који се ЗСО формира није нешто о чему треба да се преговара даље јер је то, подсетио је, договорено 2013. године, а потврђено 2015. године када су усвојени принципи за формирање ЗСО.

Коментаришући садржај предлога ЕУ, Ђурић је рекао да га фасцинира до које мере се добар део политичких актера „затрчао“ да се изјасни о садржини предлога који се разматра, без да имају икакву праву слику о чему се ради.

„Толико широк спектар политичара, разних посленика јавне речи се затрчао у првим сатима након што је објављено да се о некој теми разговара са коначним, дефинитивним и неопозивим ставом“, рекао је Ђурић.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Хоти: Међународни партнери захтевају хитно оснивање Заједнице српских општина
Мали: Повлачење инвеститора била би катастрофа, вратило би Србију 30 година уназад
На тај начин су, додао је, са једне стране затворили врата у делу јавности кредибилној расправи, а са друге стране оголили сопствени неозбиљан приступ једном тако значајном државном и националном питању.

Ђурић истиче да је изузетно добро што се председник Србије Александар Вучић одлучио да се други пут за три месеца појави пред народним посланицима у републичком парламенту, где ће се на седници 2. фебруара разговарати о КиМ, али и додао да нема сумњу да ће поједини политички субјекти покушати и ту тему да употребе да дневну политику.

Како је навео, оно што је Курти почео да ради, он то ради у контексту дешавања у Европи и свету.

„Он покушава да, ослањајући се на подршку појединих у западном делу међународне заједнице, гура напред своју агенду“, рекао је Ђурић.

Зато је, истиче, веома важно да ми, са једне стране, не подлежемо „навијачкој еуфорији“ за било коју од страна у рату у Украјини и да, са друге стране, када је реч о унутрашњем кључном питању, саслушамо једни друге.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs