Јавна презентација пројекта за градњу граничног прелаза Бачки Брег

granicni prelaz

Град Сомбор огласио је јавну презентацију урбанистичког пројекта за градњу граничног прелаза Бачки Брег између Србије и Мађарске.

Јавна презентација ће се одржавати од 07. до 14. фебруара 2022. године сваког радног дана од 9 до 14 часова у згради Градске управе Града Сомбора, Трг цара Уроша број 1 – канцеларија бр.142/И спрат.

Гранични прелаз Бачки Брег отворен је 2005. године, али је, како се наводи у пројекту, стање саобраћајница незадовољавајуће и недовољне је ширине, а недовољан је и број саобраћајних трака и њихова пропусна моћ услед високе фреквентности саобраћаја.

Овај прелаз тренутно служи само за прелазак путничких аутомобила и мањих камиона, а након изградње већег броја саобраћајних трака моћи ће да га користе и већа теретна возила.

Број планираних трака на улазу/излазу из земље је једна саобраћајна трака за теретна возила (улаз у земљу), 2+2 саобраћајне траке за путничка возила и аутобусе (улаз/излаз из земље) и 2 саобраћајне траке за теретна возила (излаз из земље).

Ширина саобраћајних трака кретаће се од 3,75 до 4,25 метара. Напомиње се да су саобраћајне траке за теретна возила просторно фиксиране, док су траке за путничка возила и аутобусе флексибилне.

Ново решење граничног прелаза је тангенцијалног типа са оперативним царинским базама -терминалима путничког и теретног саобраћаја. Како је наведено у документу који је израдио „Шидпројект“, на површини од 12,31 хектара, планирана је изградња објеката у зонама путничког и робно-царинског терминала.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије