Јавни позив грађанима за субвенције за замену столарије средином јуна

Од ове године држава и грађанима сувенционише замену застареле столарије и прелазак на грејање чистијим енергентима. Све ће ићи преко „Управе за енергетску ефикасност“ која почиње да ради идућег месеца. У првој фази која почиње помоћ добијају локалне самоуправе за шта је конкурс завршен. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић навела је за РТС да ће јавни позив за компаније које ће вршити замену столарије бити расписан за десет до 15 дана, а да се позив за грађане очекује средином јуна, преноси РТС.

У понедељак је почела прва фаза процеса побољшања енергетске ефикасности и завршен је конкурс за градове и општине. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је навела да ће тај процес трајати неколико година.

  • Локалне самоуправе које су имале новца у свом буџету за енергетску ефикасност су се јавиле на конкурс Министарства рударства и енергетике. Ми причамо о 88 општине, а оне које заиста имају сву документацију, негде 74. Сада је све на јединици локалне самоуправе, рекла је Зорана Михајловић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Додала је да ће јединице локалне самоуправе у наредних неколико дана расписати два јавна позива.

  • Један јавни позив је за фирме, компаније које ће да се баве заменом столарије. Ми причамо не само о замени столарије, врата, прозора, ми причамо о изолацији целих зграда, породичних кућа, замену кровова, замену индивидуалних ложишта. Све је то нешто што може и што улази у овај пројекат, истакла је Зорана Михајловић.

Нагласила је да ће критеријуми бити јасни и да компаније сада не могу да повисе цене столарије и да ће проћи само оне које су квалитетне, добре и имају реалне цене.

  • Онда ће општине и градови расписати јавни позив ка својим грађанима или ка стамбеним заједницама да се јаве и учествују у овом процесу у којем држава и град дају 50 процената, а половину новца дају грађани, казала је Михајловићева.

„Конкурс за компаније за десет дана, за грађане средином јуна“ 

Очекује се да ће конкурс за компаније бити расписан за неких десет до 15 дана, а конкурс за грађане средином јуна, док се очекује да први уговори буду потписани у јулу.

Зорана Михајловић је истакла да ове године нема новца за све, али да верује да ће следеће године бити на располагању 100 милиона евра.

  • Ово је пројекат који траје неколико година. Ово не може да се заврши за 365 дана. Грађани треба да знају, ту смо, хоћемо да помогнемо, хоћемо да се заврши енергетска ефикасност у становима, у породичним кућама, казала је Михајловићева. 

Говорећи о контроли, Зорана Михајловић је рекла да је на састанку са начелницима округа поручила да не сме да буде ниједног погрешног корака и додала да ће контролу спроводити и министарство и инспекције, али да су најважнија контрола грађани.

  • Позивам их све када крене овај процес, када крене реализација, када крену јавни позиви, јавите се, кажите, где год постоји проблем, ми ћемо тај проблем решавати, нагласила је Михајловићева.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs