Јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле од 3. септембра

Јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле Министарство рударства и енергетике ће објавити 3. септембра, а после тога ће локалне самоуправе наставити да спроводе даље кораке. Процедура за грађане је поједностављена и једино што је потребно је да се обрате снабдевачу и у року од неколико дана ће бити прикључени на мрежу.

То је саопштила за РТС државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић. Она је објаснила да ће поступак после објављивања јавног позива бити исти као у случају субвенционисања замене столарије.

  • Да бисмо уопште причали о овој теми, било је потребно да Министарство рударства и енергетике, донесе нов законски оквир, што је основа за нову енергетску политику. У процесу енергетске транзиције пратимо светске токове, а то значи да желимо чистији ваздух и додатни економски развој. Kада говоримо о томе да грађани могу да постану купци-произвођачи, што је новост код нас, мало тога је потребно урадити. Данас Влада усваја уредбу о просумеру и почиње примена овог прописа, што је у ствари само један корак до соларних панела, навела је Атанацковић.

Она је подсетила да је раније било потребно испунити низ административних процедура и да је поступак трајао и дуже од шест месеци.

  • Данас је све другачије. Нема контакта са државном администрацијом. Нису потребни идејно решење, локацијски услови, решење о грађевинској дозволи, одобрење о инсталацији, пробни рад. Ништа од тога данас није потребно. Једини корак који грађани треба да направе после куповине и уградње панела је да се обрате снабдевачу, са којим измене уговор, и након тога буду прикључени на мрежу. Од тада ће сви купци-произвођачи добити двосмерно бројило, што значи да сву произведену електричну енергију предају мрежи, а на крају месеца се види разлика, па ће ако су произвели више него што су потрошили ту количину пребацити за следећи месец, објаснила је државна секретарка.

Исплативост за 7 до 8 година

Атанацковић је додала да је површина кровова у Србији око 600 квадратних километара и да бисмо, ако се искористи само десет одсто, могли да имамо око шест гигавата из соларних панела.

  • Соларни панели имају двоструку корист за све нас. Економски су исплативи за седам до осам година, а радни век панела је 25 година. Рачуни за утрошену енергију ће бити знатно нижи. Други битан разлог је да коначно сви почнемо да водимо рачуна о здрављу животне средине и енергетској ефикасности, јер годишње бацимо производњу једне ТЕ кроз прозор, навела је она.

С.В.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.