Јак град разлупао црепове на 40 кућа у овом делу Србије: Испоручен материјал како би санирали штету

Krov

Градоносни облак који се 5. јула око 15 сати формирао изнад Муртенице, спустио се преко Кућана до Ојковице где је направио највише штете.

Велику штету од невремена овог лета претрпели су мештани села на падинама Муртенице на територији општине Нова Варош, када је крупан и јак град разлупао црепове на кућама у већини домаћинстава. Сада ће им на име одштете бити додељен цреп како би потпуно завршили санацију.

У месним заједницама Јасеново, Бела Река, Божетићи и Негбина, комисија коју су формирали Општина и Штаб за ванредне ситуације, одмах након невремена пописала је штету на кровном покривачу више од 40 стамбених објеката.

НЈима ће бити подељено око 6.000 комада црепа колико је према евиденцији поломљено. Мештани су се снашли и одмах након невремена санирали оштећења, па ће цреп који добију део њих чувати за ‘не дај боже’, док ће други њим измирити трошкове које су тада имали. Мада нам није обавеза желели смо да помогнемо, али се на цреп дуго чекало- каже за “Варошке новине” председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Цреп из свог производног програма донирала је компанија „Тоза Марковић“ из Кикинде. Из фабрике ће у два шлепера у Нову Варош бити допремљено укупно 20.000 комада „мале“ и „велике Кикинде“.

-Цреп који се не подели чуваћемо за ‘црне дан’, како би опет могли да помогнемо оштећенима у неким новим елементарним непогодама или пожару. Како лакална самоуправа није имала законских могућности да купи цреп, морали смо да обезбедимо донацију на којој смо захвални компанији ‘ Тоза Марковић’- каже Васиљевић.

Градоносни облак који се 5. јула око 15 сати формирао изнад Муртенице, спустио се преко Кућана до Ојковице где је направио највише штете. Град величине гушчјег јајета и неправилног облика, какав не памте ни најстарији мештани, за десетак минута оштетио је кровни покривач на бројним стамбеним и помоћним објектима и викендицама, а страдала су кромпиришта, вртови, малињаци и воћњаци. Ледене кугле поломиле су и шофершајбне на више аутомобила, а лакше је повређено и неколико мештана који нису успели да се на време склоне.

-На жалост везане су нам руке, па ће помоћ у црепу добити само власници стално насељених објеката, односно објеката који су, како закон каже, у сталној употреби и неопходни за живот. Оштећења на помоћним објектима и викендицама, којих је у овом крају много, мораће да санирају сами власници, о свом трошку- каже Васиљевић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs