Јапан протерао осам руских дипломата и увео нове санкције Русији

Japan

Јапан је протерао данас осам руских дипломата, наводећи као разлог да је у питању одговор на руске акције у Украјини, укључујући и убијање цивила.

Међу осам чланова дипломатске мисије је неколико трговинских званичника, али не и амбасадор Михаил Галузин, саопштило је министарство спољних послова Јапана, које није желело да даје више детаља.
Овај потез није тако чест за Јапан, али се догодио неколико пута током совјетске ере, рекли су званичници.

Након руског напада на Украјину 24. фебруара, Јапан је појачао санкције Москви, које се крећу од забране приступа руским банкама међународном платном систему СWИФТ, до замрзавања средстава њене централне банке.

Токио је замрзнуо и средства руских званичника, олигарха, банака и других институција, координирајући своје потезе са другим државама Г7, а такође је забранио извоз високе технологије у Русију.

Јапан увео нове санкције Русији

Јапанске власти су увеле забрану нових инвестиција у Русији због ситуације у Украјини и нове руске војне операције, изјавио је данас премијер Фумио Кишида.

“Уводимо забрану нових инвестиција у Русију. Мере ће бити усклађене у сарадњи са земаљама Г7”, казао је он, пренео је ТАС С.

Јапанске власти ће, такође, увести санкције против 400 или више руских држављана и 20 руских организација.

“Што се тиче додатних мера око замрзавање имовине, више од 400 руских држављана је додато на листу, међу којима су и разни заменици и људи повезани са руском војском, као и 20 организација из војног сектора”, додао је Кишида.

Јапан планира да постепено смањује увоз угља из Русије и онда да га забрани, чиме ће се за почетак смањити зависност од енергената из Руске Федерације.

“Забранићемо увоз угља из Русије. Прво ћемо хитно пружити алтернативе и постепено смањивати увоз, редуковаћемо зависност од Русије у енергетском сектору”, напоменуо је премијер Јапана.

На удару ће се наћи руске банке, конкретно Сбербанка и Алфа-банка, и њихова имовина ће бити замрзнута.

Након руског напада на Украјину 24. фебруара, Јапан је увео санкције Москви, које су се кретале од забране приступа руским банкама међународном платном систему СWИФТ, до замрзавања средстава њене централне банке.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије