Јањић: Суша неће довести до већих осцилација цена пшенице и кукуруза на Продуктној берзи

Kukuruz i pšenica

Пољопривредни произвођачи у Србији не треба да очекују веће осцилације садашње цене пшенице као ни кукуруза, чији је род значајно уништила суша, ако не буде ванредних поремећаја на геополитичкој сцени због рата у Украјини, рекао директор Продуктне берзе у Новом Саду Милош Јањић.

“У овом моменту цене тих основних пољопривредних производа обуздава и немогућност извоза вишкова због ниског водостаја Дунава, који, како се процењује, неће порасти до краја године”, истакао је Јањић.

Он је казао да је повећана производња пшенице у Русији, Аустралији, Канади и Кини надокнадила мањак производње у Европи, па ће Русија од рекордних 88 милиона тона имати за извоз 42 милиона, а Канада од произведених 35 милиона тона на страно тржиште може да пласира 26 милиона тона. Укупан род пшенице у свету је, навео је , износи 779,6 милиона тона, а потрошња 788,6 милиона тона, али су залихе 267 милиона тона, што је више од 30 одсто потрошње.

Јањић је истакао да је у овом моменту процена да ће просечан принос кукуруза у Србији ове јесени бити око 5,5 тона по хектару, па се са око 950.000 хектара засејаних површина очекује око 5,5 милиона тона, а за домаће потребе треба око 4,5 милиона тона.

Б. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs