Јоксимовићева и Жиофре о наставку приступних преговора и ИПА фондовима

Pregovori

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре разговарали су о активностима у процесу приступања Србије Унији, а посебно о могућности да се до краја године формално наставе преговори о чланству, као и о ИПА 3 финансијској перспективи, односно о припреми наредног програма ИПА, за 2022. годину.

Јоксимовићева је рекла да је уверена да ће државе чланице уважити чињеницу да је Европска комисија у Извештају о Србији за 2021. препоручила отварање два кластера за које је Србија достигла сва постављена мерила, саопштено је из Министарства за европске интеграције.

„Влада Србије и после објављивања Извештаја наставља да спроводи све активности предвиђене приступним процесом, на које се обавезала не само својим европским партнерима, већ пре свега грађанима Србије“, нагласила је Јоксимовићева и посебно информисала амбасадора о даљим корацима у уставној реформи и у другим сегментима владавине права.

Говорећи о приоритетима у процесу европске интеграције, Јоксимовићева и Емануеле Жиофре разматрали су и наредне кораке у вези са Програмом ИПА 2021, али и даље планове Србије да се што боље, и уз помоћ фондова ЕУ, припреми за наставак усклађивања са правом и стандардима ЕУ.

Посебно је било речи о Стратешком одговору, документу који у складу са новим правилима ИПА 3 треба да припреми свака држава корисница ових средстава, па и Србија, а који садржи преглед усаглашености националног стратешког оквира са оквиром ИПА 3 кроз свих пет приоритетних области.

Како је нагласила Јоксимовићева, у документу који ће бити сачињен у сарадњи са Европском комисијом, биће наведене активности које Србија предлаже за финансирање из ИПА 3 за период 2021-2024.

„Зелена агенда, борба против климатских промена и одрживи развој заједнички су циљеви ЕУ и Србије и наша усклађеност са стандардима Уније и њеним стратегијама развоја биће достигнута и уз финансијску подршку из претпристиних фондова“, истакла је Јоксимовићева.

Амбасадор Емануеле Жиофре нагласио је да ИПА 3 (20121-2027) укупно нуди 14,1 милијарди евра за све кориснике на Западном Балкану, као и да ће одабир пројеката зависити од њихове зрелости и спремности.

Рекао је да је уверен да ће Србија, као и до сада, максимално користити могућности које су јој на располагању, те да ће у Делегацији ЕУ имати ефикасног партнера на том послу.

Саговорници су закључили и да процес програмирања ИПА 2022 иде добро и да је посебан акценат стављен на пројекте из области владавине права, заштите животне средине и борбе против климатских промена.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs