Јоксимовић: Европски пут Србије јасно зацртан

Joksimović

Европски пут Србије је јасно зацртан, изјавила је јуче министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и истакла да је, без обзира на проблеме и изазове са којима се Европа суочава, Србија појачала и уозбиљила “европску причу“ уз оцену да наша земља може да допринесе снажнијој, бољој и ревитализованој ЕУ.

Јоксимовић је на манифестацији поводом обележавања Дана Европе-Фестивал Европе у Београду рекла да грађани Србије, уз све проблеме који се отварају с времена на време, јасно желе да виде европску будућност.

“Посла има много, посла увек има на европском путу, реформе, бољи живот који грађани очекују, све су то теме којима се бавимо. Као министар који дуго води преговоре могу да кажем да ЕУ и све земље препознају колико је Србија напредовала, колико је стабилна и да има шта да понуди и допринесе концепту ЕУ“, рекла је Јоксимовић која је на Калемгдану са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом и замеником градоначелника Гораном Весићем обишла штандове земаља чланица ЕУ, Владе Србије и Европског покрета.

Изразила је уверење да ће у будућим годинама европски пут Србије бити још снажније дефинисан и приведен крају са циљем чланства Србије у ЕУ.

Како је рекла, чланство у ЕУ за грађане Србије значи да могу слободно да путују, да користе програме размене и упознавања и бољег учења за младе и студенте, а да држава користи претприступне фондове који су јој на располагању и којима су, каже, финансирани бројни пројекти, посебно у области животне средине.

“То значи више шансе за запослење, учење и праћење савремених европских токова. Више нисмо у ситуацији да нешто са стране посматрамо већ смо у матици промена, знамо шта је тренд, у потпуности учествујемо у савременим европским политикама што је врло значајно јер дуго нисмо имали контакт са оним што је савремено“, рекла је Јоксимовић.

Указала је на велике изазове са којима се суочава Европа због рата у Украјини истичући да заједништво са ЕУ доноси већу стабилност и сигурност, али и бољи живот за грађане Србије.

Она је рекла да је Министарство за европске интеграције у сарадњи са Градом Београдом и Делегацијом ЕУ у Србији организовало Фестивал Европе на Калемегдану где посетиоци на штандовима чланица ЕУ могу наћи брошуре са информацијама о томе шта те земље могу да понуде.

“Мислим да је то леп приступ јер наши грађани када говоре о ЕУ, као да говоре о нечему апстрактном, а заправо се ради о земљама са којима блиско сарађујемо у бројним областима, где наши грађани иду на одморе, да раде, студирају… Да не говоримо о инвестицијама које долазе у Србију и које на најбољи начин показују колико смо интегрисани у заједничко европско тржиште““, истакла је Јоксимовић.

Додала је да европски пут Србије није увек само “тешка политичка тема“, већ стратешки циљ који је вредан сваког труда.

“Свесни смо да су времена изазовна и да повремено носе препреке, али нема спора да је трајекторија европског пута Србије зацртана и да идемо у даље реформе, а уверена сам и ка чланству у ЕУ“, поручила је Јоксимовић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs