Још једна хаварија! Оштећени руски оптички каблови у Балтичком мору, у близини овог сумњивог места

Ruski gasovod

Руски оптички каблови у Балтичком мору оштећени су прошлог месеца на локацији удаљеној свега 28 километара од места где је дошло до оштећења гасовода који повезује Финску и Естонију, саопштила је данас руска државна компанија Ростелеком.

У саопштењу Ростелекома се наводи да је реч о „несрећном случају“, али не прецизира се шта је стварни узрок ове хаварије, преноси Ројтерс.

Руска компанија је саопштила да је до оштећења њеног оптичког кабла дошло 7. октобра, у 23.30 по московском времену.

„Место оштећења кабла налази се 28 километара од локације где је оштећен део гасовода Балтик Конектор 8“, наводи се у саопштењу Ростелекома.

Каже се да су два друга оптичка телекомуникациона кабла, који повезују Естонију са Финском и Шведском, такође оштећена 7. и 8. октобра по локалном времену.

У позадини рата у Украјини сигурност подморских каблова и цевовода у Балтичком мору је постала главна брига, посебно откако је прошле године извршена саботажа на руском гасоводу Северни ток коју још истражују надлежне службе како би утврдиле ко је одговоран.

Подаци компаније за обавештајне послове у сфери поморског транспорта МаринТрафик, показују да је сидро кинеског контејнерског брода Њу Полар Бер 7. октобра прешло преко шведско-естонског телеком-кабла у 15.13 сати, а затим, у 20.20 и преко руског оптичког кабла.

Финска полиција која води истрагу о саботажи на гасоводу Северни ток, навела је да је реч о броду који плови под заставом Хонгконга и сматра се главним осумњиченим за наношење штете оптичким кабловима у Балтичком мору.

У близини пресечених оптичких каблова је пронађено велико сидро, а истражитељи верују да су оптички каблови пресечени док је брод вукао сидро по морском дну.

Ростелеком и руско министарство комуникација нису одмах одговорити на захтев Ројтерса да прокоментаришу ове тврдње и одговоре на питање да ли је званична Москва истраживала оштећење свог кабла и да ли би кинески брод могао да буде одговоран.

Још 13. октобра председник Русије Владимир Путин је оценио да су тврдње да је Русија крива за оштећења оптичких каблова „потпуно смеће“, рекавши да постоје индиције да је оштећења изазвало бродско сидро.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs