Њујорк тајмс: „Обавештајне службе сугеришу да је проукрајинска група саботирала гасовод Северни ток.“

Severni tok

Нови обавештајни подаци које су прегледали амерички званичници сугеришу да је проукрајинска група извела напад на гасоводе Северни ток прошле године, пише Њујорк тајмс. Додају да овај извештај представља први значајни познати траг и корак ка утврђивању одговорности за акт саботаже који је месецима збуњивао истражитеље са обе стране Атлантика.

Према писању Њујорк тајмса амерички званичници рекли су да немају доказе да су украјински председник Володимир Зеленски или његови највиши официри били умешани у операцију, или да су починиоци деловали по налогу било ког украјинског владиног званичника.

Напад на гасоводе природног гаса, који повезују Русију са Западном Европом, подстакао је спекулације у јавности о томе ко је крив и остао је једна од најважнијих неразјашњених мистерија у досадашњем току рата у Украјини.

Неки званичници сматрају да су Украјина и њенеи савезници имали најлогичније потенцијалне мотиве за напад на гасоводе. Они су се годинама противили пројекту, називајући га претњом по националну безбедност јер би омогућио Русији да лакше продаје гас Европи. Званичници украјинске владе и војне обавештајне службе кажу да нису имали никакву улогу у нападу и да не знају ко га је извршио.

Амерички званичници рекли су да много тога нису знали о починиоцима и њиховој повезаности. Преглед новоприкупљених обавештајних података сугерише да су они били противници руског председника Владимира Путина, али се не прецизирају чланови групе, нити ко је руководио или платио операцију.

Званичници су такође одбили да обелодане природу обавештајних података, начин на који су они добијени или било какве детаље о снази доказа које садрже. Рекли су да нема чврстих закључака о томе, остављајући отворену могућност да је операцију можда водила незванична група која има везе са украјинском владом или њеним безбедносним службама.

Неке почетне америчке и европске спекулације биле су усредсређене на могућу руску кривицу, посебно имајући у виду њену снагу у подводним операцијама, мада је нејасно какву би мотивацију Кремљ имао у саботирању нафтовода с обзиром на то да су они били важан извор прихода и средство за утицај Москве на Европу. Према једној процени, трошкови поправке гасовода крећу се од око д око 500 милиона долара. Амерички званичници кажу да нису пронашли никакве доказе о умешаности руске владе у напад.

„Експлозив највероватније подметнули рониоци

Званичници који су прегледали обавештајне податке рекли су да верују да су саботери највероватније украјински или руски држављани, или нека њихова комбинација. Амерички званичници су рекли да ниједан амерички или британски држављанин није умешан.

Минирање Северног тока амерички званичници у то време описали су као акт саботаже, док су се из Европе јавно чуле тврдње да је операција која је циљала Северни ток вероватно спонзорисана од стране државе, због софистицираности са којом су починиоци постављали и детонирали експлозив на дно Балтичког мора, а да нису откривени. Амерички званичници нису јавно изјавили да верују да је операцију спонзорисала држава.

Експлозив је највероватније подметнут уз помоћ искусних ронилаца за које се чинило да не раде за војне или обавештајне службе, рекли су амерички званичници који су прегледали нове обавештајне податке. Али могуће је да су починиоци прошли специјализовану државну обуку у прошлости.

Званичници су рекли да још постоје огромне празнине у томе шта су америчке шпијунске агенције и њихови европски партнери знали о томе шта се догодило, али су додали да би то могао представљати први значајан траг који ће се појавити из неколико пажљиво чуваних истрага, чији би закључци могли имати дубоке импликације на коалицију која подржава Украјину.

Према њиховим речима, нови обавештајни извештаји повећали су њихов оптимизам да америчке шпијунске агенције и њихови партнери у Европи могу да пронађу више информација, што би им омогућило да донесу чврст закључак о починиоцима, али је нејасно колико ће тај процес трајати.

Пољански: Русија ће тражити међународну истрагу о Северном току

Заменик изасланика Русије у УН рекао је да извештај Њујорк тајмса о томе ко би могао бити одговоран за прошлогодишње нападе на гасоводе „Северни ток“ доказује да је иницијатива Русије о покретању међународне истраге под покровитељством генералног секретара УН.

„Русија планира да тражи гласање у Савету безбедности УН до краја марта о свом нацрту резолуције којом се од генералног секретара Антонија Гутереса тражи да успостави међународну истрагу“, рекао је заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански.

Подољак: Кијев није умешан у напад на гасовод Северни ток

Виши помоћник Зеленског рекао је да Кијев „апсолутно није умешан“ у прошлогодишње нападе на гасоводе „Северни ток“ и да нема информација о томе шта се догодило.

Михаил Подољак је у изјави за Ројтерс негирао извештај Њујорк тајмса, у којем се позива на америчке званичнике који сугеришу да је за напад одговорна проукрајинска група.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs