Њујорк тражи Хјундаи и Кију због техничке грешке која је довела до таласа крађа

Kola

Град Њујорк поднео је тужбу против Хјундаија и Кије и тако се придружио низу других градова у којима се догађа талас крађа аутомобила изазваних објавама на друштвеним медијима о грешци због које су неки модели били веома подложни крађи.

Видео снимци са упутствима на ТикТок-у и другим сајтовима показују како је могуће покренути аутомобиле користећи само УСБ каблове и одвијач, пренео је АП.

Разлог је тај што су неки модели, које су Хјундаи и Кија продали у САД, дошли без имобилајзера мотора, што је стандардна карактеристика већине аутомобила од 1990-их, која спречава покретање мотора без одговарајућег кључа.

У тужби, која је поднета Окружном суду САД у Јужном округу Њујорка касно синоћ, наводи се да Хјундаи Мотор Америка и Кија Америка нису успели да одрже корак са другим произвођачима аутомобила тако што нису усвојили технологију имобилајзера.

„Пословне одлуке Хјундаија и Кије да смање трошкове, а тиме и повећају профит, одбацивањем уобичајене технологије против крађе, довеле су до таласа крађа“, наводи се у тужби.

Град тврди да крађе возила оптерећују ресурсе тамошње полицијске управе, као и да негативно утичу на јавну безбедност и хитне службе.

Полицијска управа Њујорка извештава да је прошле године украдено око 287 кија, у поређењу са отприлике 119 у 2021, а приближно 415 Хјундаија је украдено 2022, наспрам 232 годину раније.

Процењује се да је у прва четири месеца ове године пријављен нестанак 977 хјундајиа и Киа возила, док је у истом периоду прошле године било свега 148 оваквих крађа.

Њујорк се тако, као највећи град у земљи по броју становника, придружује све већој листи места која туже произвођаче аутомобила након низа крађа, попут Балтимора, Синсинатиија, Кливленда, Милвокиија, Сан Дијега и Сијетла.

Градови траже суђењем траже смањење да се отклони грешка, коју су Хјундаи и Кија направили, као и компензацију за економске губитке претрпљене као резултат тога.

Хјундаи и Кија нису одмах одговорили на захтеве за коментаре, а прошлог месеца постигли су нагодбу за решавање групне тужбе, изазване порастом крађа возила.

Нагодба се процењује на 200 милиона долара и покрива око девет милиона возила модела 2011-2022 у САД, саопштиле су компаније у то време.

Нагодбом ће се обезбедити новчана надокнада за клијенте који су претрпели губитке у вези са крађом или штету, која није покривена осигурањем, као и надокнаду за франшизе осигурања, повец́ане премије осигурања и друге губитке.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs