„Ћао Мусолини“: Италија скида са зида министарства портрет најпознатијег фашистичког диктатора

Musolini

Италијанско Министарство индустрије саопштило је данас да ће уклонити са својих зидова фотографију фашистичког диктатора Бенита Мусолинија, након притужби синдиката и бившег министра.

Мусолинијево наслеђе је у центру пажње док се Италија спрема за своју најекстремније десно оријентисану владу од Другог светског рата, коју би требало да предводе „Браћа Италије“, странка чији корени сежу до постфашистичког Италијанског социјалног покрета (МСИ), преноси Ројтерс.

Портрет Мусолинија биће уклоњен „да би се избегле полемике и манипулације“, наводи се у саопштењу Министарства индустрије.

Наводи се да је фотографија била део галерије бивших министара индустрије, која је недавно представљена у оквиру прославе 90-годишњице седишта министарства, а дизајнирао ју је познати фашистички архитекта Марчело Пјаћентини.

У саопштењу се наводи да још једна Мусолинијева слика виси у Палати Киђи, у кабинету премијера, заједно са портретима других шефова италијанских влада.

Мусолини, који је владао Италијом од 1922. до 1943. године, био је укључен у галерију пошто је 1932. био и министар за корпорације, шта је претеча садашњег министарства.

Раније је бивши лидер левог центра и министар индустрије Пјер Луиђи Берсани негодовао што је његова слика окачена поред портрета италијанског диктатора.

– Лјубазно молим да се моја слика уклони – твитовао је он.

Огранак јавног сектора ЦГИЛ-а, највећег италијанског синдиката, такође је био огорчен, позивајући моментално уклањање Мусолинијевог портрета.

У дебату се укључио и новоизабрани председник Сената Ињасио ла Руса, који је истакао да Мусолинијева фотографија такође виси у Министарству одбране, док огроман обелиск њему у част стоји испред Олимпијског стадиона у Риму.

– Хоћемо ли се и ми придружити култури одбацивања – упитао је Ла Руса, тврдодесничарски политичар ветеран који је започео своју каријеру у МСИ, наводи Ројтерс.

Британска агенција додаје да је Ðорђа Мелони, лидерка странке „Браћа Италије“, јавно хвалила Мусолинија у младости, али да је током недавних избора на којима је извојевала победу истакла да је њена странка иза себе оставила своје постфашистичке корене и да је сада главна сила сродна британској Конзервативној партији.

– Италијанска десница је пре много деценија предала фашизам историји, недвосмислено осуђујући гушење демократије и срамотне антијеврејске законе – рекла је она током своје успешне кампање за прошломесечне изборе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.