Џонстон: ”Влада Канаде није свесно игнорисала податке о мешању Кине у унутрашњу политику.”

Dzastin Trudo

Влада канадског премијера Џастина Трудоа није свесно игнорисала обавештајне податке о мешању Кине у унутрашњу политику Канаде, рекао је специјални известилац канадске Владе Дејвид Џонстон.

“Нисам пронашао случајеве да је Влада свесно игнорисала обавештајне податке, савете или препоруке о страном мешању или доносила одлуке на основу страначких разматрања у решавању ових питања“, написао је Џонстон у извештају од 55 страна, преноси Ројтерс.

Влада Канаде је раније ове године именовала Џонстона за специјалног известиоца са задатком да истражује извештаје обавештајних служби о цурењу података у којима се помиње више случајева наводног мешања Кине у унутрашњу политику Канаде.

Ројтерс наводи да је Џонстон као специјални известилац имао приступ поверљивим документима премијера, министара и водећих обавештајних званичника.

Он је у извештају навео да су многи подаци исцурели у јавност били засновани на “ограниченим и парцијалним обавештајним“ или чак лажним информацијама, додаје Ројтерс.

Он је, међутим, у извештају указао на “значајне пропусте“ у начину на који су обавештајни подаци били достављани канадској влади.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs