Две савезне државе САД тужиле Бајдена због „дослуха“ са технолошким гигантима

Bajden

Државни тужиоци двеју америчких држава Мисурија и Луизијане, које предводе републиканци, поднели су тужбу против Бајденове администрације, известио је у четвртак Фокс њуз. Државе оптужују високе званичнике, укључујући председника Джозефа Бајдена, да су притискали и, у дослуху са компанијама друштвених медија, цензурисали и прикрили информације о бројним великим причама у последње две године.

Међу званичницима који су именовани као оптужени нашли су се доскорашња секретарка за штампу Беле куће Джен Псаки и председников главни медицински саветник доктор Ентони Фаучи.

Они и други појединци оптужени су да врше непримерен притисак или раде заједно са низом великих технолошких компанија као што су Мета, Твитер и Јутјуб да би прикрили информације у вези са контроверзом о лаптопу Хантера Бајдена, пореклу ковида 19 и безбедношћу, а изнета је и забирнутост у вези са гласањем путем поште током пандемије.

Државни тужилац Мисурија Ерик Шмит и државни тужилац Луизијане Джеф Ландри тврде да је Бајденова администрација то радила под маском борбе против дезинформација.

Тужба, поднета у четвртак америчком Окружном суду за западни округ Луизијане, описује наводне напоре администрације да заташка одређене информације као један од највећих напада званичника савезне владе у историји нације на уставно право Американаца на слобода говора.

У поднеску се даље тврди да су годинама претили платформама друштвених медија и наговарали их да цензуришу ставове и говорнике које левица не фаворизује и да су високи владини званичници у извршној власти прешли у фазу отвореног дослуха са компанијама друштвених медија да би сузбили неприлагођене говорнике, гледишта и садржај на платформама друштвених медија под орвеловском маском заустављања такозваних дезинформација, одвраћајућих информација и лоших информација.
У изјави за Фокс њуз диџитал државни тужилац Мисурија Ерик Шмит објаснио је одлуку да поднесе тужбу рекавши да неће чекати скрштених руку док Бајденова администрација покушава да погази права Мисурија и Американаца из Првог амандмана.

Нјегов колега из Луизијане, Джеф Ландри, отишао је толико далеко да је технолошке гиганте окарактерисао као „продужетак Бајденове велике владе“, која је заузета „скривањем истине и демонизацијом оних који мисле другачије“.

Ландри је упоредио Джоа Бајдена са Јосифом Стаљином због политике којој је наводно циљ цензурисање слободе говора и утицај на масе. Државни тужилац је рекао да тужба настоји да осигура владавину закона и спречи владу да неуставно забрањује, утишава и гуши говор.

Међу случајевима наведеним у поднеску је и одлука Твитера да онемогући дељење приче „Нјујорк поста“ из 2020. која се фокусирала на садржај лаптопа Хантера Бајдена који је враћен са поправке у Делаверу. „Вашингтон пост“ и „Нјујорк тајмс“ касније су утврдили да је извештај тачан, истакла су два државна тужиоца.

У другом случају Фејсбук је наводно цензурисао постове који сугеришу да је ковид 19 можда случајно процурио из лабораторије у Вухану у Кини. Државни тужиоци тврде да је Ентони Фаучи организовао покушај да се „дискредитује“ наратив док је „размењивао мејлове са Марком Закербергом, генералним директором Фејсбука, у вези са контролом и ширењем информација о ковиду 19“. Кампања је почела да се гаси тек након што је више медија почело да извештава о одрживости теорије, наводи се у тужби.
Поред тога, према поднеску, Јутјуб је ефективно цензурисао републиканског сенатора Ренда Пола и гувернера Флориде Рона Десантиса јер су довели у питање ефикасност ношења платнених маски током пандемије.

Још један велики случај у ком су „платформе друштвених медија агресивно цензурисале“ говор, како наводе Шмит и Ландри, био је почетак председничке трке у новембру 2020. Државни тужиоци тврде да су забринутост Доналда Трампа у вези са безбедношћу гласања путем поште у то време угушили технолошки гиганти. Трампови твитови су означени, уз обавештење које је кориснике упућивало на чињенице везане за ту праксу.

Као додатни доказ да је Бајденова администрација вршила неоправдани притисак на платформе друштвених медија да би сузбила слободу говора, у поднеску се помиње изјава генералног хирурга Вивека Мартија из јуна 2021. године, у којој је рекао: „Очекујемо више од наших технолошких компанија… Тражимо да пажљивије прате дезинформације.“

Штавише, најновије лансирање нове дезинформационе табле ДХС само показује да садашње политичко руководство САД намерава да појача своју „кампању цензуре“, упозоравају државни тужиоци.

„Фокс њуз“, који је покривао подношење тужбе, затражио је коментар од Мете, Твитера, Јутјуба, као и Беле куће, али до сада нико од њих није одговорио.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.