Блинкен позвао Хамас да прихвати израелски предлог о прекиду ватре

Entoni Blinken

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре који је изнео Израел, а подржао Вашингтон, рекавши да су све релевантне стране прихватиле предлог, осим те палестинске групе.

Обраћајући се новинарима у Тел Авиву, Блинкен је рекао да иако је Хамасова подршка одлуци УН да подржи предлог представљала “знак наде“, али да руководство те групе у Гази треба да потпише споразум, преноси Тајмс оф Израел.

Блинкен је поручио да постоји “снажан консензус“ у Израелу и на међународном плану да се крене напред са применом предлога, али да “у овом тренутку то заиста зависи од једне особе“, мислећи на вођу Хамаса, Јахју Синвара.

“Ако Хамас не каже ‘да’, онда је то на њима – на њима у смислу гласања за наставак рата, а не за његово окончање; на њих у смислу безбедности, добробити стотина хиљада, милиона палестинских жена, деце и мушкараца у Гази“, закључио је државни секретар.

Представник Хамаса Сами Абу Зухри потврдио је данас за Ројтерс да та група прихвата резолуцију и да је спремна да преговара о детаљима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.