Директори службених гласника Републике Србије и Републике Српске потписали меморандум о сарадњи

Memorandum o saradnji

Директор Службеног гласника Србије Младен Шарчевић и директор Службеног гласника Републике Српске Милош Лукић потписали су меморандум о сарадњи, на састанку одржаном поводом сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, саопштено је из Службеног гласника Србије.

Овим документом ће се формализовати досадашња успешна сарадња две куће а она ће се фокусирати на делатности које се односе на објављивање службених гласила и креирање и вођење електронских правних база, промоцију српског језика и културе, развој издаваштва у области високог образовања обе институције.

Сарађиваће се и на стварању лексикографских едиција које би обухватале простор Републике Србије и Републике Српске, пружање помоћи и подршке у обављању делатности обе институције, као и на заједничком доприносу обављању и унапређењу заједничког културног, образовног, научног и привредног развоја.

Динамика сарадње утврдиће се кроз даљу реализацију закљученог меморандума.

Шарчевић је истакао да је за Службени гласник сарадња са Службеним гласником Републике Српске постала традиција.
„С нашим пријатељима и колегама који раде исти посао у Бањалуци углавном смо сарађивали у области издавања службених гласила и вођења електронских правних база, те делимично поводом сајамских активности. Наша намера је да ову сарадњу значајно унапредимо, убрзамо динамику наших сусрета и организујемо их више пута годишње, наизменично у Републици Српској и Србији“, рекао је он.

Додао је да осим у области службених издања, где је због комплементарности већ успостављена блиска сарадњу, Службени гласник у Србији има развијенију делатност издавања књига и лексикографију, те да мисли да је управо то простор за проширење сарадње.

„С обзиром на то да је у Службеном гласнику у току процес формирања посебне Лексикографске редакције, сматрам да све теме које буду лексикографски обрађиване, а нарочито историјске, археолошке и географске, треба да обухвате не само простор Републике Србије него и Републике Српске. Сматрам да ћемо закључењем овог меморандума знатно проширити сарадњу и омогућити да ове две институције сарађују у свим областима“, нагласио је Шарчевић.

Лукић је рекао да су две институције и раније успешно сарађивале и да је било заједничких издавачких активности.
„Меморандум смо потписали јер смо препознали колико је важно да све институције, предузећа и установе Србије и Српске буду део порука Свесрпског сабора, али и да бисмо будућим генерацијама које буду водиле наше државе и наше институције оставили свест да увек унапређују сарадњу коју имамо“, нагласио је он.

Додао је да је ово важан корак у јачању веза између народа са обе стране Дрине који деле заједничку историју, културу и традицију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.